Ad hoc прокурорът, петричанката Даниела Талева, е постановила отказ за

...
Ad hoc прокурорът, петричанката Даниела Талева, е постановила отказ за
Коментари Харесай

Петричанката, съдия Д. Талева приключи първото разследване срещу главен прокурор – няма престъпление 



Ad hoc прокурорът, петричанката Даниела Талева, е постановила отвод за формиране на досъдебно произвеждане по сигнала за имотни покупко-продажби, свързани с и. ф. основния прокурор Борислав Сарафов, заради неналичието на закононарушение,

През лятото на м. година в прокуратурата беше подаден сигнал против Сарафов във връзка имотното положение на негови близки. В него се посочваха покупко-продажби на родственици на Сарафов, подписани в интервала 2020-2022 година По този мотив от Софийската градска прокуратура изпратиха във Върховен касационен съд материалите по сигнала. Зам. -председателят на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия Лада Паунова установи в предписание, че постъпилото съобщение, преценено по отношение на приложените към него материали, сочи на съществуване на легален мотив по смисъла на член 208 и сл. от Наказателно-процесуален кодекс. А данните в известието сочат, че се отнася до легален мотив за започване на следствие против заместител на основния прокурор.

Междувременно съдийката от Софийски градски съд Даниела Талева беше определена за специфичен прокурор, който да проверява основния прокурор и неговите заместници, само че едвам в края на октомври беше назначена във ВКП и се зае със сигнала за имотното положение на околните на Сарафов.

На 25 януари т. година обаче Талева е постановила отвод за формиране на досъдебното произвеждане заради липса на закононарушение, защото изказванията в медийните изявления, приложени към сигнала, не се удостоверяват от събраните в хода на инспекцията материали. Снети са били пояснения от Сарафов и всички посочени в изявленията, изискани са документи и нотариални актове.

Подателят на сигнала е известен и той може да апелира отхвърли пред Софийския градски съд, като досега няма информация това да е сторено.

Работата на Даниела Талева продължава по други сигнали против и. ф. основния прокурор. Единият е обвързван с досъдебното произвеждане против Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, и още двама души, което беше формирано от Софийската районна прокуратура за насила, само че неотдавна беше прекъснато от СГП.

Има сигнал, подаден от съдружие „ Боец “, с изказвания за осъществени закононарушения от и. ф. основния прокурор, само че от секцията „ Уведомления за следствие на основния прокурор или на негов заместител “ на уеб страницата на Върховен касационен съд не излиза наяве защо е. Други трима души, които извънредно постоянно се обръщат към съда с най-различни искови молби, също са подали сигнали против и. ф. основния прокурор.

Преди Талева да встъпи като ad hoc прокурор, Висшият правосъден съвет я изслуша поради зародили организационно-административни въпроси (виж още тук и тук). При все това на нея ѝ бяха отпуснати двама чиновници, открит беше кабинет и беше основан специфичен модул в Унифицираната осведомителна система на прокуратурата, където електронно да се подават и вкарват документи. Наред с това от Министерство на вътрешните работи дефинираха и чиновници, които да оказват помощ в инспекциите и следствията. Лекс бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР