Ad hoc прокурорът Даниела Талева проверява данни, свързващи и.ф. главен

...
Ad hoc прокурорът Даниела Талева проверява данни, свързващи и.ф. главен
Коментари Харесай

Прокурор Талева проверява свързан ли е Борислав Сарафов с „Осемте джуджета“ 


Ad hoc прокурорът Даниела Талева ревизира данни, свързващи и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов с аферата „ Осемте джуджета “. Те са постъпили при нея след встъпването ѝ в служба, заяви БНР.

Делото, от което потегля инспекцията, е формирано след гърмежа до кортежа на Иван Гешев през май 2023 година, когато се развихри и спорът сред него и Сарафов. В края на месеца Софийската районна прокуратура заяви, че проверява някогашния следовател Петьо Петров, по прякор Пепи Еврото, и още един човек за изнудване посредством противозаконни записи и следене.

С разпореждане от 9 юни 2023 наблюдаващият прокурор от СРП отделя част от материали от делото, по което е работила и Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ и ги изпраща до ръководителя на Наказателната гилдия на Върховен касационен съд Лада Паунова, която е контактна точка по преди малко влезлия в действие механизъм за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Мотивът – свидетелски показания, съдържащи се данни за осъществено закононарушение оттогава заместника на Гешев – Борислав Сарафов. По това време към момента няма определен специфичен прокурор по новия механизъм.

Даниела Талева съумя да встъпи в служба през декември след поредност законодателни и логистични трудности. Веднага по-късно получи всички сигнали, свързани с Борислав Сарафов.

В интервала преди встъпването ѝ делото е поето от Софийската градска прокуратура, а изпратените във Върховен касационен съд материални доказателства са изискани за потребностите на следствието.

По информация на БНР, откакто поема функционалностите на прокурор за следствието на основния и неговите заместници Даниела Талева е изискала материалните доказателства по „ Осемте джуджета “ и те към този момент се ревизират от проверяващите служители на реда, които са част от екипа ѝ. Проверка следва да завърши или с формиране на досъдебно произвеждане против сегашния и.ф. основен прокурор, или с отвод.

При Даниела Талева има още няколко сигнала против Борислав Сарафов – на съдружие „ Боец “ и на жители. Първото следствие против и.ф. основен прокурор бе прекъснато, откакто Талева не откри данни за осъществено закононарушение. То беше обвързвано с парцели на негови родственици.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР