ад 50 млн. лв. са достигнали до българските фирми и

...
ад 50 млн. лв. са достигнали до българските фирми и
Коментари Харесай

За две седмици: Над 50 млн. лв. до фирмите по антикризисните мерки

ад 50 млн. лева са достигнали до българските компании и жители по антикризисните стопански ограничения, изпълнявани от Министерството на стопанската система за последните две седмици, оповестиха от ведомството на интернет страницата си.

Близо 100 млн. лева към този момент е изплатената безвъзмездната финансова помощ, с която са подкрепени микро и дребни предприятия по оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност " /ОПИК/

За превъзмогване на отрицателния резултат от въвеждането на изключителното състояние в страната и последвалите стопански последствия от рецесията Министерството инициира пакет от ограничения и дейности за подкрепяне на българския бизнес, припомнят от ведомството.

Сред подхванатите дейности в тази връзка, за интервала от 26 август до 11 септември, от министерството регистрират, че по ОПИК по процедурата за "Подкрепа на микро и дребни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " от 28 август всички над 27 хиляди подадени планови оферти по процедурата са в оценка.

Към 11 септември утвърдени за финансиране са 11 736 броя планови оферти (вкл. 14 оценителна сесия), по които цената на предоставената безплатна финансова помощ , която е достигнала до българските микро и дребни предприятия е към този момент в размер на близо 100 млн. лева (97.4 млн. лева). Оценени са 19 000 плана, като следва подписване на нови контракти. Само за последните две седмици са изплатени нови 35 млн.лв.

По процедурата за "Подкрепа за междинни предприятия за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " е образувана оценителна комисия и е е почнала оценка на подадените общо 1 932 броя планови оферти, на стойност 263 688 340.21 лева

С решение на Комитета за наблюдаване от 1 септември са утвърдени Методология и критерии за асортимент на интервенции по процедура "Подкрепа за дребни и междинни предприятия /МСП/ от туристическия бранш за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 " посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на туризма /МТ/ с бюджет от 10 млн. лв., към МТ като пряк бенефициент. За средствата ще могат да аплайват български туроператори, наранени от рецесията с ковид.

Предстои публично оповестяване на процедурата. Ще бъдат прецизно спазвани и съкратени периодите по пилотния план за помощта за туроператори и турагенти по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност ". Министерството на стопанската система приготви оптимално бързо документите за директното даване на безплатна финансова помощ /БФП/ към МТ, както и изискванията за кандидатстване от страна на крайните ползватели - български туроператори и турагенти. С общите старания на двете администрации периодите за подготовка и осъществяване на мярката ще бъдат понижени, с цел да доближат оптимално бързо средствата до предприятията, показват от министерството.

С решение на Комитета за наблюдаване от 26 август са утвърдени Методология и критерии за асортимент на интервенции по процедура "Подкрепа за МСП, извършващи автобусни транспорти, за превъзмогване на икономическите последици от COVID-19 " , посредством използване на скица за подкрепяне от Министерството на превоза, осведомителните технологии и съобщенията(МТИТС) с общ бюджет - 30 млн. лева Основната цел на процедурата е обезпечаването на действен капитал за българските микро, дребни и междинни предприятия, извършващи автобусни транспорти, за справяне с последствията от пандемията COVID-19. Предстои публично оповестяване на процедурата. Подготвени са оптимално бързо както документите за директното даване на БФП, по този начин и документите за кандидатстване към крайните ползватели на помощта - МСП, извършващи автобусни транспорти.

Предстоящи за осъществяване ограничения в границите на ОПИК в поддръжка на бизнеса за превъзмогване на следствията от разпространяването на пандемията COVID-19 са: Процедура "Подкрепа за дребни предприятия с оборот над 500 000 лева за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 " с показателен бюджет 78 млн. лв.. Целта на процедурата е да се обезпечи действен капитал за българските дребни предприятия, осъществили оборот над 500 000 лева за 2019 година, за справяне с последствията от пандемията COVID-19.

Разработени са Методология и критерии за асортимент на интервенции , които следва да бъдат утвърдени от Комитета за наблюдаване на ОПИК в границите на присъствено съвещание на 17 септември.

Работи се и по процедурата "Адаптиране на активността на МСП в подтекста на COVID-19 " с показателен бюджет 78 млн. лв..

Целта на процедурата е да се даде поддръжка на МСП за метаморфоза и адаптиране на работните места и/или промени в бизнес процесите и моделите в подтекста на COVID-19. Разработени са Методология и критерии за асортимент на интервенции, които следва да бъдат утвърдени от Комитета за наблюдаване на ОПИК в границите на присъствено съвещание на 17 септември.

С Решение на Министерския съвет 573 от 14 август за ОПИК е избран спомагателен финансов запас в размер на 391 млн. лв. по линия на Инициативата на Европейска комисия -REACT-EU. Тези средства ще бъдат употребявани за реализирането на ограничения за обезпечаване на финансова помощ на микро, дребни и междинни предприятия за осъществяване на вложения, директно ориентирани към превъзмогване на следствията от COVID-19 и капиталова поддръжка за подготовка на прехода към цифрова и зелена стопанска система. В тази връзка са създадени следните ограничения за поддръжка: Процедура "Дигитализация, възобновяване и капацитет за напредък " с показателен бюджет 291 166 000 лв. и съществена цел: обезпечаване на поддръжка за възобновяване и напредък на МСП посредством поощряване потреблението на осведомителни и информационни технологии и услуги. Предстои създаване на съответните параметри за даване на поддръжка по процедурата.

Друга мярка е Процедурата "Цифрови и зелени нововъведения " с показателен бюджет 100 млн. лв. и съществена цел: да се подкрепи бизнеса да се приспособява и приготви за прехода към цифрова и кръгова стопанска система. Предстои създаване на съответните параметри за даване на поддръжка по процедурата. При реализирането на тези ограничения и за оптимално облекчение на бизнеса ще се търсят благоприятни условия за финансиране на основата на опростени разновидности на разноски, показват от ведомството.

От Министерството на стопанската система дават информация и за активността на Българската банка за развиване /ББР/ през отчетния интервал, като се акцентира, че по Програмата за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от Ковид-19 с сътрудниците по програмата ББР е сключила гаранционни съглашения за 144 995 000 лв., от които към този момент близо 50 на 100 са контрактувани. Останалите средства остават разполагаем за осъществяване на гаранционните съглашения, за даване на гаранционни предели на други банки, както и за повдигане на лимитите на тези, които към този момент са участници в програмата, в случай че пожелаят това.

Към 11 септември 2020 година ББР е удостоверила 17 509 броя заеми в общ размер на 73 190 880 лева Само за последните две седмици ББР е удостоверила нови над 1000 заема за близо 5 млн. лева От стартирането на гаранционната стратегия, която Българската банка за развиване ръководи, дванадесетте банки-партньори са разгледали близо 30 хил претенции, 73 на 100 от които са на хора на трудов контракт, а останалите 27 на 100 са на самоосигуряващи се. Средната стойност на утвърдените заема е малко под 4200 лева Срокът за кандидатстване е до края на 2020 година.

По Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия,пострадали от изключителната обстановка и епидемията от Ковид-19 към 11 септември 2020 година са подписани финансови съглашения с 8 банки с общ размер на портфейлните гаранции 649 млн. лева Потвърдените заеми към 11 септември 2020 година са 208 бр. с общ размер на 31 519 800 лева, обезпечената сума е 25 095 840 лева Напредъкът по програмата за последните 14 дни са нови над 70 заема за 11 млн.лв.

В доклада се дава информация и за ограничения, свързани с насърчаването на вложенията, за активността на Фонда на фондовете и на Българската организация за експортно обезпечаване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР