Acer е претърпяла сериозен пробив в данните, при който около

...
Acer е претърпяла сериозен пробив в данните, при който около
Коментари Харесай

Acer потвърди за огромен пробив след изтичане на 160 GB данни в тъмната мрежа

Acer е претърпяла сериозен пробив в данните, при който към 160 GB поверителни данни са били откраднати от техниците, които са правили ремонтите

Емил Василев преди 5 минути 1 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 17:00 | 06.03.2023

Забраната за 8K тв приемници в Европейски Съюз влиза в действие – ето по какъв начин Samsung я заобиколи

IT НовиниДаниел Десподов - 13:10 | 06.03.2023

Известен нидерландски сеизмолог предвижда трусове в 12 области на планетата

АвтомобилиИван Давидов - 9:40 | 05.03.2023

ТОП 10 на вълците в овча кожа измежду автомбилите

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Компанията Acer е претърпяла сериозен пробив в данните, при който са били откраднати към 160 GB поверителни данни от нейните сервизни техници.

Новината беше доказана от тайванския компютърен колос по-рано тази седмица, който означи, че пробива, който е станал през февруари тази година не включва приключване на данни на клиенти.

Разследването на Acer по отношение на обсега на пробива обаче към момента продължава, а хипотетичните хакери към този момент са се насочили към хакерски конгреси в тъмната мрежа, с цел да популяризират откраднатите артикули, потвърждавайки, че данните съдържат механически управления, софтуерни принадлежности, детайлности за бекенд инфраструктурата, документи за моделите на артикули за телефони, таблети и преносими компютри, BIOS, ROM файлове, ISO файлове и цифрови продуктови ключове за замяна.

Хакерите даже са разгласили скрийншоти на някои схеми на екрани, някои дефиниции на BIOS и няколко поверителни документа, с цел да потвърдят достоверността на откраднатите данни. Базата данни ще бъде продадена на този, който предложи най-висока цена, като от него се изисква да извърши и заплащането в криптовалутата Monero.

Monero е криптовалута, насочена към неприкосновеността на персоналния живот, която е много сложна за следене и като такава е известен способ за разплащане измежду киберпрестъпниците. Monero е също по този начин токенът, който се добива посредством XMRig, до момента най-популярния злотворен програмен продукт за криптоджакинг. (Криптоджакингът е злонамерена активност, при която инфектирано устройство се употребява за скрито копаене на криптовалути.)

Това не е първият случай, в който Acer претърпява пробив в данните си. През 2021 година компанията беше изумена от групата REvil ransomware, чиито оператори желаеха откуп от 50 млн. $, в подмяна на декриптора. Групата също по този начин е заплашила да разгласява откраднатите данни. По това време това беше най-високото искане на откуп в миналото.

Половин година по-късно, през октомври 2021 година, системите за следпродажбено обслужване на Acer в Индия претърпяха офанзива, при която бяха откраднати повече от 60 GB данни. Според BleepingComputer групата, която стои зад офанзивата, е известна като Desorden и е съумяла да се измъкне с данни за клиентите, както и с данни за дистрибутори и търговци на дребно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР