АБВ приветстваха развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската

...
АБВ приветстваха развитието в дългогодишния спор между гръцката и македонската
Коментари Харесай

„Северна Македония” задоволява Гърция, но не и България

АБВ приветстваха развиването в дългогодишния спор сред гръцката и македонската страна за името на Република Македония.

"Ние постоянно сме подкрепяли кандидатурата й за участие в Европейски Съюз и НАТО, само че също по този начин държим това да не би трябвало да става за сметка на България ", прецизираха от партията.

Ето каква е позицията на АБВ:

Договореното име „ Северна Македония” евентуално задоволява териториалните искания на Гърция, само че дава съображение за такива към България, минимум заради това, че част от Северна Македония е Пиринска Македония, която е на българска територия и с дребни изключения съставлява цялата Благоевградска област.

В тази тенденция е и изявлението на премиера Бойко Борисов през 2012 година, който съобщи, че „ разновидността Северна Македония е безусловно неприемлив” и уточни, че „ това име е причина за териториални искания към страната ни, Скопие може да изиска Благоевград”. Какво се е трансформирало в този момент? Кои са новите причини да се одобри това название?

Днес сме очевидци навръх противоположното. Министерство на външните работи безпринципно се съгласява и приветства всяко направено предложение, както с Илинденска, по този начин и в този момент със Северна Македония. В декларацията на българското външно министерство се показва, че: „ Новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като съображение за възможна смяна на съществуващите граници или искания към съседите по отношение на език, просвета, история и идентичност”, също по този начин и че „ Министерство на външните работи ще упорства нашите две прилежащи, партньорски и другарски страни да дадат гаранции, че в контракта посред им тези два правилото ще бъдат недвусмислено декларирани и доказани ".

Фактът, че в контракта има предложение да се запише, че Споразумението няма да трансформира съществуващите граници и няма искания към съседите по отношение на език, просвета, история и еднаквост идва да покаже, че самото име дава съображение и за двете. Не може да чакаме гаранции в бъдеще време, те би трябвало да се дадат в този момент. Не сме съгласни и с кардиналния метод, две страни да вземат решение проблем, засягащ няколко страни без тяхно присъединяване. В процеса на окончателното взимане на решение би трябвало да бъдат включени всички заинтригувани страни.

Правителството, политическите партии в България, в това число и парламентарно показаните, нямат съответна позиция по този въпрос.

Единствено Политическа партия АБВ излязохме с такава и сме задоволени, че тя бе чута. Предишното предложение - Илинденска Македония - беше посягане към българската история, това дава учредения за териториални искания към България. Ние сме срещу географско име на Македония, тъй като може да провокира неодобрение у българските жители.

Немаловажен е фактът, че Гърция години наред води спор за името и стопира участието на Македония в Европейски Съюз и НАТО до момента в който не реализира мечтаното, което още веднъж потвърждава изключителното значение на този въпрос. В изявлението на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, че „ съглашението за името Република Северна Македония разрешава да се направи ясно разграничение сред гръцката провинция Македония и страната”, самият той акцентира, че това съглашение няма връзка с гръцкото културно завещание.

Вярваме, че своевременното мнение на Мултидисциплинарната комисия по контракта за добросъседство с Република Македония ще бъде значимо за правене на формалната българска позиция.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР