АБВ подкрепи забраната за групов лов на дива свиня, наложена

...
АБВ подкрепи забраната за групов лов на дива свиня, наложена
Коментари Харесай

АБВ похвали забраната за лов на дива свиня, наложена от Порожанов ден след разрешаването му

АБВ поддържа възбраната за колективен лов на дива свиня, наложена през вчерашния ден от земеделския министър Румен Порожанов. Решението бе взето след протест на ловци от Странджанско, подхванат поради неуредици в законовата уредба.

Груповият лов имаше за цел намаляването на нейната популация. Това бе една от ограниченията на страната поради заплахата от навлизането на африканска чума по прасетата, откакто в Румъния са регистрирани доста огнища на болестта.

Отмяната на лова е нелеко, само че вярно решение, разяснява зам.-председателя на АБВ доцент Христо Михайлов пред Българска национална телевизия тази заран.

" Поздравявам министър Порожанов за това нелеко, само че само вярно и правилно решение. Само ден, откакто в Държавен вестник бяха оповестени промените и допълненията в Закона за лова и запазване на дивеча, които позволяваха за първи път невиждано да се ловува групово в същото време на годината, той взе това решение.

Заповедта му за анулация е оповестена и е изцяло обоснована. Първата съществена причина за анулацията на този лов беше точно противоположното мнение на самите български ловци, за което ги приветствам. Те демонстрираха доста огромна зрялост, мъдрост и отговорност към природата и обществото. Досегашната процедура с тази болест (африканската чума по свинете, бел.ред.) за жалост демонстрира, че смъртността при животните тук-там стига до 100 %.

Вирусът не е опасност за индивида, само че е опасност номер едно за домашната свиня, за дивата свиня, за полудивите източнобалкански прасета и в случай че навлезе, загубите ще бъдат извънредно огромни. Ние от АБВ алармирахме земеделското министерство.

Направихме над 11 точки оферти за справяне с рецесията, в които обобщихме мнението на науката и на професионалната ловна асоциация. Много огромна част от тези ограничения, които предложихме в този момент виждаме в претекстовете на земеделския министър и на БАБХ, с цел да се вкара тази заповед за възбрана на груповия лов отвън до момента регламентираните интервали “, уточни той. 

Държавата е можела да реагира на казуса доста по-рано, уточни обаче той.

„ Мерките, които в този момент се подхващат, са извънредно закъснели, само че да се надяваме, че заболяването ще ни подмине, въпреки да не ми се има вяра това да се случи. Вирусът на чумата е в европейските страни и циркулира повече от четири години. Преди време той бе регистриран в Латвия, Литва, Естония и от там стартира да се трансферира в прилежащите страни. Това бяха години, в които можеха да се вземат съществени превантивни ограничения, в това число и да се употребяват ловците за ръководство на запасите от дива свиня в България. За тяхното, наблягам, следено понижаване “.

По мотив на оградата по границата той сподели, че построяването ѝ буди единствено трогване и изрази състрадание към министър Порожанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР