АБВ е категорично за развитие на туризма във всички наши

...
АБВ е категорично за развитие на туризма във всички наши
Коментари Харесай

АБВ: Оградата срещу африканската чума е неефективна

АБВ е изрично за развиване на туризма във всички наши вероятни планински ски центрове.

Това съобщи по време на конференция зам.-председателят на АБВ доцент Христо Михайлов.

„ Ние сме за построяването на втора кабинкова линия на Банско и Пирин, само че изрично бяхме срещу формулировката и технологията, по която бе взето решението за това “, уточни още той.

„ За това на този стадий сме задоволени с решение на Върховния административен съд (ВАС), което покрива, правно несъмнено, нашите експертни оценки. Това решение евентуално ще бъде обжалвано от държавното управление, само че това нас не ни тормози. Сега да вземем за пример, излиза наяве и че макар решението за създаване на водовземни уреди върху 48% от територията на Пирин, нито една община към днешна дата не е декларирала нужда за увеличение на потребност от водоползване. Говорим за нито една община от периферията на Пирин. Върховен административен съд установи и редица нарушавания, свързани с решението на държавното управление по построяването на спомагателна инфраструктура. За това показваме задоволство от това, може би междинно решение на тричленния състав на този съд, и позицията ни ще бъде такава, без да влиза в несъгласие с локалния бизнес и туристите от цялата страна и Европа “, изясни още политикът.

Доц. Михайлов разяснява и метода на страната за справяне с африканската чума по свинете като съобщи, че анулацията на решението, груповия лов на тези животни да бъде позволен и отвън нормалното време, е вярна.

По думите му обаче опитите преместването на заболяването от Румъния посредством диви животни с построяването на ниско оградно оборудване от бодлива тел са нелепи.

„ Бяхме очевидци на редица политически еквилибристики като Закона за лова и запазване на дивеча, който разреши групово ловуване – нещо невиждано за Европа, т.е. прогонване на големи територии за унищожаване на популацията на дивите прасета. Искахме от президента да наложи несъгласие върху този закон и за приятна изненада единствено ден откакто беше оповестен в „ Държавен вестник “ министър Порожанов забрани груповия лов на дивата свиня през летните месеци. Удовлетворени сме и поздравихме министъра за това му самоуверено и политически мъчно решение, изключително когато ръководещата коалиция единомислещо е одобрила този план, когато имаше в Народното събрание единствено седем души въздържали се или срещу този закон. На този декор обаче ще заявя, че не сме задоволени от едно друго решени за битка с чумата по свинете. Това е построяването на по този начин нареченото „ инженерно-техническо оборудване “ по границата ни с Румъния, което с две думи, българската общност назова „ чесало за дивите прасета “. Защото това са три-четири реда бодлива тел с височина до един метър. Всеки, който има визия от това какво животно е дивата свиня си показва по какъв начин ние ще успеем да я спрем с такова оборудване “, съобщи той.

Според него сега има над 500 души, които са изпратени от страната да патрулират в региона. Те обаче могат единствено да установяват, в случай че стадо диви прасета преминат границата и на процедура не могат да вземат никакви ограничения, които да предотвратят това.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР