Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера

...
Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР готов да съди Кирил Петков: Или е неинформиран...

" Абсурдно е изказванието, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от ръководещото мнозинство). Такова изказване в никакъв случай не е отправяно до момента в продължение на 22 години. Това значи две нещо - или доста ниско равнище на осведоменост, което не може да бъде опрощение за българския министър председател, или високо равнище на непросветеност и непознаване на материята. "
Това съобщи през днешния ден ръководителят на Комисията и водно контролиране Иван Иванов пред БНР, като по този начин задълбочи тихата война сред държавното управление и регулатора. Иванов приказва за обвиняването на Петков, че КЕВР е вдигнала цените на газа с 30% за януари с политически претекстове без да го съгласува с държавното управление.



Тогава министър председателят изясни, че съгласно него КЕВР не си прави работата и не пази обществения интерес , тъй като тъкмо сега на повдигането цената на газа на интернационалните пазари е намаляла.

" Решението на КЕВР не беше разисквано, то се взе на закрито съвещание и несъмнено беше изненада. Още по-голяма изненада беше, че нарастването ще е с 30 на 100. Това решение демонстрира някакво равнище на предумишленост. Може би не капан към новото държавно управление, само че сигурно не добра отбрана към крайния консуматор ", разгласи тогава Петков.
Регулаторът обаче се води самостоятелна институция и няма такива отговорности. Днес Иванов даже разгласи, че бил стъписан от обвиенията на Петков и поради това изчакал няколко седмици преди да разяснява.

Той удостовери и че към този момент е уведомил Европейската комисия и неправителствени организация за намесата и за това " какво се случва в българската енергетика ".

Иванов акцентира, че КЕВР действа без значение от изпълнителната власт и изявлението на премиера Петков било в жестоко нарушаване на този принцип на самостоятелност:

" Премиерът би трябвало да съблюдава закона и да почита независимостта на регулатора , а не да счита, че КЕВР би трябвало да съгласува авансово решенията си с държавното управление. Това не е правено, откогато аз съм ръководител на КЕВР. Най-голямото достижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този интервал, и която в този момент брутално ръководителите на държавното управление се стремят да смачкат. Очаквам писмо от Европейска комисия, в което те да разясняват тези дейности на премиера и на част от политиците в България, тъй като това е връщане обратно ".
По думите му " не може министър председателят да декларира, че КЕВР не си прави добре работата " :

" Ако има някакви нарушавания в Комисията, министър председателят има опцията да сезира ДАНС и в случай че тя не открие никакви нарушавания, аз съм подготвен като ръководител на КЕВР да заведа дело за клюка ".
Иванов изясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго избран график за съвещанията:



" От две години насам, след сключване на анекс 13 сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ", всеки месец цената на газа се актуализира - в сходство с цената на газовите хъбове в Европа и отчасти на цените на природния газ, на суровия нефт и неговите деривати. Ние се събираме на съвещание на всяко първо число от месеца, с цел да може до края му тази цена да бъде официализирана и годна ".

По тематиката за наложения от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и водата ръководителят на КЕВР изрече мнение, че това нанася тежка щета.

" Мораториумът смачка едно доста положително решение на КЕВР.... Използвахме регулаторни принадлежности и насъбрани средства във фонда " Сигурност на енергийната система " и от 64% по първичните калкулации на цената на тока, ние намалихме това нарастване на 11,5%.

Според него внезапното повишаване е можело да се предотврати, в случай че държавното управление краткотрайно смъкна Данък добавена стойност на енергоносителите до 10%. Той уточни, че няма пояснение за какво държавното управление не желае да направи това.



Председателя на регулаторната комисия предизвести и з а фрапантно повишаване на тока и парното за семействата след рухването на мораториума (засега той е до 31 март). Ако държавното управление не предприеме незабавни стъпки за компенсиране потребителите, ще заплащат доста по-високи сметки.

Поскъпването на тока и парното за бита след мораториума ще е по-високо от плануваното
Според Иванов новите ръководещи изчакват да се смени управлението на комисията и тематиката да се разисква със идващото. Той обаче е безапелационен, че време за изчакване няма, предава NOVA.

Със служебният министър председател Стефан Янев е обсъждана и опцията Данък добавена стойност да се понижи от 20% на 10%, само че съгласно Иванов актуалният Кабинет се е отказал от тази стъпка. Иванов сложи въпроса за какво без никакъв разбор беше натрапен мораториума, а в този момент занапред ще се прави разбор, с цел да се търсят ограничения за преодоляване на повишаването.

„ При такова административно задържане на цените следва тяхното бързо повишение, тъй като през тези 3 месеца цените и на електрическата сила и на природния газ се покачват “, подсети Иванов.
Свързани вести Депутатите постановиха мораториум върху цените на тока и парното за семействата ВИДЕО Заведения банкрутират всеобщо поради ток и липса на клиенти Бивш и сегашен енергиен министър се хванаха за гушите поради цените на тока и газа Хиновски: Повишението на газа не е изненада, чакам цената му да скочи още
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР