Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера

...
Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР (от премиера
Коментари Харесай

Иван Иванов: Очаквам писмо от ЕК с коментар за действията на премиера спрямо КЕВР

Абсурдно е изказванието, което беше отправено към КЕВР (от премиера Кирил Петков и политици от ръководещото мнозинство). Такова изказване в никакъв случай не е отправяно до момента в продължение на 22 години. Това значи две нещо - или доста ниско равнище на осведоменост, което не може да бъде опрощение за българския министър председател, или високо равнище на непросветеност и непознаване на материята. Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са дотам неоснователни, че в първия миг се стъписах, по тази причина изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите... Европейската комисия е осведомена за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика. Това съобщи пред доцент Иван Иванов, ръководител на КЕВР, и добави:

" Българското общество заслужава умело ръководство. Нулева приемливост към некомпетентността! ".

Той акцентира, че КЕВР действа без значение от изпълнителната власт и изявлението на премиера Петков е в жестоко нарушаване на този принцип на самостоятелност.

" Премиерът би трябвало да съблюдава закона и да почита независимостта на регулатора, а не да счита, че КЕВР би трябвало да съгласува авансово решенията си с държавното управление. Това не е правено, откогато аз съм ръководител на КЕВР. Най-голямото достижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този интервал, и която в този момент брутално ръководителите на държавното управление се стремят да смачкат. Очаквам писмо от Европейска комисия, в което те да разясняват тези дейности на премиера и на част от политиците в България, тъй като това е връщане обратно ".

По думите му " не може министър председателят да декларира, че КЕВР не си прави добре работата ".

" Ако има някакви нарушавания в Комисията, министър председателят има опцията да сезира ДАНС и в случай че тя не открие никакви нарушавания, аз съм подготвен като ръководител на КЕВР да заведа дело за клюка ".

Иванов изясни, че ценовите решения на регулатора се вземат по строго избран график за съвещанията:

" От две години насам, след сключване на анекс 13 сред " Булгаргаз " и " Газпром износ ", всеки месец цената на газа се актуализира - в сходство с цената на газовите хъбове в Европа и отчасти на цените на природния газ, на суровия нефт и неговите деривати. Ние се събираме на съвещание на всяко първо число от месеца, с цел да може до края му тази цена да бъде официализирана и годна ".

По тематиката за наложения от Народното събрание мораториум върху цените на тока, парното и водата ръководителят на КЕВР изрече мнение, че това нанася тежка щета.

" Мораториумът смачка едно доста положително решение на КЕВР.... Използвахме регулаторни принадлежности и насъбрани средства във фонда " Сигурност на енергийната система " и от 64% по първичните калкулации на цената на тока, ние намалихме това нарастване на 11,5%.

Според него внезапното повишаване е можело да се предотврати, в случай че държавното управление краткотрайно смъкна Данък добавена стойност на енергоносителите до 10%. Той уточни, че няма пояснение за какво държавното управление не желае да направи това.

Иванов предвижда, че държавното управление ще обезпечи подкрепяне на " Топлофикация-София ", " с цел да не се провокира гърмеж на национално неодобрение ".

Доц. Иванов заяви, че на следващия ден с министър Гроздан Караджов и ВиК холдинга ще проведат среща поради високата цена на електрическата енергия, с цел да намерят решение по какъв начин ВиК операторите да продължат да дават услугата.

Председателят на КЕВР изрече очакване в края на януари да бъде определен неговият заместител на поста, защото той продължава да извършва отговорностите си макар изтеклия му мандат.

" Нека министър председателят и ръководещите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, с цел да схванат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР