Абсурдно е главният прокурор да бъде обвиняван, че средствата по

...
Абсурдно е главният прокурор да бъде обвиняван, че средствата по
Коментари Харесай

Прокуратурата: Гешев не е виновен, че ни връщат Плана за възстановяване

Абсурдно е основният прокурор да бъде упрекван, че средствата по Плана за възобновяване за България ще бъдат понижени или забавени. Европейската комисия не е желала промени, засягащи неговата отчетност, те са били препоръчани от служебното държавно управление.

Това е записано в позиция на държавното обвиняване. Тя бе изчетена пред медиите от заместничката на Гешев Красимира Филипова. Събитието бе оповестено като " конференция ", само че се изчерпваше с четене на авансово написан текст, а въпроси не бяха разрешени.

Не прокурорът, а държавното управление се проваля

Има опити за обвързване на неуспеха на държавното управление с Плана за възобновяване с основния прокурор и неговите пълномощия, съобщи Филипова. Промени в тази тенденция обаче европейската комисия в никакъв случай не е желала. И като цяло основният прокурор нито е безотчетен, нито е недостижим.

Заради изказванията, че България ще изгуби милиарди, прокуратурата се е почувствала длъжна да обясни, че проектите за възобновяване на обособени страни би трябвало да дават отговор на целите на комисията, а те нямали общо с фигурата на основния прокурор.

" Фокусът на обществото се измества и концентрира върху основния прокурор. Истината е, че Планът за възобновяване и резистентност по никакъв метод не е привързан с горното и задачата на тези изявления е манипулиране на публичното мнение за премахване на сегашния основен прокурор и преодоляване на прокуратурата ", съобщи Филипова.

Към момента Планът за възобновяване е върнат на България с над 200 забележки. Според прокуратурата нито една от тях не е обвързвана с тях.

С отчетността сме си добре

Няма по какъв начин отчетността на основния прокурор да е в основата на икономическото възобновяване на страната, съобщи още заместничката на Гешев. Тя уточни, че и все още той е длъжен да внася в Народното събрание годишни отчети за активността на институцията. При разискването им депутатите можели да му задават въпроси, подадени преди този момент от жители и организации.

Служебното държавно управление е предложило промени, които или към този момент са осъществени, или пък смяна на конституцията, т.е. мъчно за събиране болшинство в Народното събрание, изясни Филипова.

" По този метод неналичието на европейски средства по Механизма, тяхното закъснение или понижаване ще бъдат обяснявани с незадоволителната отчетност на основния прокурор и ще трансфорат прокуратурата и основния прокурор в център на публичното неодобрение и средство за напън върху съответните представители на изпълнителната и законодателната власт ", сподели заместничката на Гешев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР