Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата

...
Абсурдно е държавата да абдикира от задълженията си, а грижата
Коментари Харесай

Станишев към Борисов: Абсурдно е държавата да абдикира от борбата с насилието

" Абсурдно е страната да абдикира от отговорностите си, а грижата за битката с насилието да се свежда до 200 000 лева Това не е добър метод и не дава отговор на европейските стандарти, към които България се стреми. "

Това написа президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев в отворено писмо до премиера Борисов.

Сергей Станишев смята, че бездействието на страната не може да продължава и са нужни незабавни ограничения за обезпечаване на плануваното финансиране по Националната стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение и незабавното пускане на конкурсните процедури от Министерството на правораздаването.

Той цитира данни на неправителствените организации, съгласно които Програмата за 2017 година е била препоръчана за публично разискване едвам през ноември (2017 г.), а би трябвало да планува ограничения за цялата (2017) година. Тя е удължена за 2018 година, само че процедурите още не са извършени.
По тази стратегия Министерският съвет отпуска на Министерството на правораздаването по 500 000 лева годишно, с които се финансират на планов принцип консултативните центрове за жертви на принуждение в страната, националната гореща телефонна линия за поддръжка и ориентиране на хора, потърпевши от принуждение, стратегиите за работа с причинителите, както и с жертвите, стратегии за образование на служители на реда и други

" Представители на неправителствения бранш в България обаче сигнализират, че единствено 200 000 от тези 500 000 лева стигат по предопределение, а процедури за предходната година изобщо не са били провеждани - даже и за тези извънредно незадоволителни 200 000 лева Психолозите и експертите в центровете работят на непринуден принцип, а юристите, бранители на жертвите, са застрашени от санкции, тъй като надвишават тавана за случаи, в които дават отбрана pro bono. "

Заради забавени процедури в Министерството на правораздаването, през днешния ден, на 14 февруари, денонощната национална гореща телефонна линия ще спре да работи през нощта, защото изтича публичната поръчка. В момента тя се поддържа от доброволци посредством неправителствените организации денем, само че според Кодекса на труда нощният труд не може да е непринуден и по тази причина са нужни средства.

Станишев предизвестява, че " в случай че продължим да си затваряме очите за същинските мащаби на казуса, ще затънем още повече в порочния кръг на насилието, което ражда повече принуждение. Насилие в фамилията. Насилие в детските градини. Насилие в учебно заведение. Насилие над лекари. Насилие по улиците. Насилие поради самото принуждение, принуждение за наслаждение.

Според водача на ПЕС е неприемливо в XXI век, в европейска България да се води спор " за " и " срещу " съществени човешки права.

" Смятам, че точно по време на българското Председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да демонстрираме воля за отстояването на общочовешките полезности. "

Бившият водач на Българска социалистическа партия показва, че всички политически партии са се оповестили против насилието над дами, само че това носи дребна разтуха за жертвите. Той слага под подозрение преобладаващото мнение, че съществуващата правна уредба е задоволителна като противопоставяне на казуса. Контрапункт е шокиращата черна статистика - най-малко 5 убийства единствено от началото на тази година.

" Вместо да хвърли светлина върху казуса и да активизира публичен запас за оправянето с него, смененият спор у нас окуражава насилниците и усилва възприятието им за безотговорност. А въпреки това - обезкуражава жертвите и ускорява възприятие им за беззащитност, за липса на поддръжка както от страна на институциите, по този начин и от обществото ", декларира Сергей Станишев и приканва за готовност на институциите, както и за цялостна социална акция против насилието над дами и домашното принуждение. Трябва да се покаже ясно, че насилието няма място в българското семейство, в българското общество.

" Законовите ограничения за гонене на причинителите не реализират най-важната цел - предварителна защита и премахване на казуса. Това се реализира единствено посредством смяна на публичната настройка към изрично наказание на сходни прояви. За това са нужни обединените старания на всички институции и политически партии и водачи - това изисква едно отговорно държавническо държание. Отговорност на страната, партиите и институциите е да дадат началото на такова изпитание. Иначе бездействието ще ги трансформира в съучастници. "

" Общото усещане е, че страната е абдикирала и не води битка с насилието над дами и деца и домашното принуждение. В момента неправителствените организации са единствените, които поддържат консултативните центрове за поддръжка на претърпели принуждение, денонощна гореща телефонна линия, обезпечават психическа и правна помощ. Самите те обаче, изключително в подтекста на изкривения обществен спор, са изправени пред големи провокации - от неналичието на финансиране до враждебната обществена среда, в която са принудени да правят работата си.
Четирима души са напуснали една от организациите, с която разговарях, единствено за последния месец, точно затова. Истината е, че институциите не правят даже отговорностите, вменени им по закон. Блокират се работещи решения, а казусът се задълбочава ", разяснява Станишев.

Той приканва държавното управление към незабавни ограничения за отпущането на плануваните средства и цялостна акция против насилието над дами и деца и домашното принуждение. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР