Абсурдната забрана на директора на Народния театър Васил Василев срещу

...
Абсурдната забрана на директора на Народния театър Васил Василев срещу
Коментари Харесай

Обрат след скандала в Народния театър: Македонската актриса Биляна Пройковска все пак ще играе в пиесата на Морфов

Абсурдната възбрана на шефа на Народния спектакъл Васил Василев против актрисата от Северна Македония Биляна Пройковска към този момент е анулирана.

Това се вижда от известие, с което се анонсира юбилейното издание на пиесата " Животът е прелестен " на 22 февруари под режисурата на Александър Морфов.

В прессъобщението от 15 февруари -, при който Василев отказал да позволи присъединяване на македонска актриса поради обтегнатите политически връзки, в случай че тя нямала български паспорт - се показва, че " в ролята на Серафима Илинична ще влезе македонската актриса Биляна Пройковска ".

Уточнено е, че тя играе същата роля във версията на спектакъла под режисурата на Александър Морфов в Македонския национален спектакъл в Скопие.

В информацията на Народния спектакъл няма дума за това за какво Василев е отказвал в продължение на към 10 дни да позволи присъединяване на Пройковска.

Тя е препоръчана от режисьора Морфов заради нуждата да се попълни вакантната роля заради здравословен проблем на титулярната актриса.

Спектакълът на 22 февруари би трябвало да се състои в деня, в който българският спектакъл празнува 100-годишнината от рождението на режисьорката Юлия Огнянова - един от създателите на превода на съветския автентичен текст " Самоубиецът ", по който е основан " Животът е прелестен ". Александър Морфов е един от най-изявените ѝ възпитаници и също е работил по превода на пиесата, както показват от самия Народен спектакъл.

Административната обсада от страна на Васил Василев - освен това със скандални условия пред присъединяване на актрисата от Северна Македония Биляна Пройковска - обаче поставяше постановката пред риск от неуспех заради неналичието на задоволително време за подготовка.

Това е единствено един от образците за продължаващата война, която управлението на Народния спектакъл води против Александър Морфов след протеста му против назначението на някогашния партиен PR на Движение за права и свободи Велислава Кръстева.

За да може да стартира подготовки по нова режисура, Морфов пуска заявки до шефа с искане за позволение. До този миг той няма отговор на докладната си, с която желае да стартира работа от 1 февруари.

Неяснотата визира освен режисьора, а и всички останали хора, които ще бъдат ангажирани в пиесата - пояснение за отхвърли няма.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР