Абсурден случай - жена не знае къде е в статистиката

...
Абсурден случай - жена не знае къде е в статистиката
Коментари Харесай

Абсурден случай: Обявиха за мъртва жена, заразена с COVID

Абсурден случай - жена не знае къде е в статистиката за Ковид-19 - дали е измежду инфектираните, оздравелите или умрелите. Тя е имала два позитивни теста, само че дали е била записана - тук мненията се разминават.

В края на предишния месец екип на Спешна помощ я посещава и с бърз тест потвърждава, че е инфектирана. Личният доктор на дамата обаче я поучава да си направи още един тест в коронавирус зона, защото първият не е регистриран от системата.

Така, явно към този момент потвърдено инфектирана, дамата отива до поликлиниката и още веднъж потвърждава, че има позитивен тест.

Прибира се у дома, с цел да изкара карантината си и през днешния ден в предпоследния ден на изолираност се оказва, че тя продължава да не попада в системата. Това я слага пред неспособност да си изкара и документ, и болничен, с който да оправдае отсъствието си.

Опитва се да се свърже с РЗИ, където по нейния роман, я посрещат с новината, че не е записана, тъй като е умряла. Това е нейната версия. Според версията на Столичната здравна ревизия, нито едно от тези неща не дава отговор на истината.

Засега обстановката остава дума против дума.

От Българска национална телевизия връщат случая седмица обратно. 4-ти февруари и данните за коронавирус - инфектирани, оздравели и умряли. Днес Мирослава схваща, че една от умрелите в статистиката.

" Не знам към този момент към кои бройки съм - към оздравелите, към заболелите или към умрелите... "
В края на карантината си Мирослава схваща от персоналната си лекарка, че въобще не е записана в системата, която следи ковид-случаите. И отива в РЗИ.

" Първо споделиха, че лицето е умряло. Казвам: Кое лице е умряло? И тя споделя моето ЕГН и моето име, че аз съм умряла ", стартира описа Мирослава.

" Тя по тази причина не е вкарана в регистъра, тъй като е умряла ", дават отговор от РЗИ.

" Викам: няма по какъв начин да е записано лицето, в случай, че съм аз. Никакви документи не ми е дала да чета за умряло лице. Каза, че лицето е умряло на 3.02, аз питах от какво е умряло, тя сподели от коронавирус. Прибраха се три дами в стаята, затвориха се - какво обсъждаха, за какво обсъждаха - сред 10 и 15 минути ", споделя Мирослава.

Мирослава твърди, че е спазвала карантината и излизала на никое място в деня, в който се води умряла.

На въпрос дали е допустимо да е станала неточност, от поликлиниката, където е изработен вторият позитивен тест на дамата, дават отговор:

" Нямам визия, само че самата система, съгласно мен, няма такава алтернатива да записва човек като умрял ", споделя доктор Слави Славчев, шеф на 8 ДКЦ- София.
От РЗИ пък изрично декларират, че нито за миг Мирослава не е попадала като умряла в системата. Подчертават, че поддръжката на тази система не е тяхна работа, само че Мирослава е записана с Ковид още при първия позитивен тест. Това обаче се разминава с информацията на шефа на ДКЦ-то, който споделя, че чак след втория тест, Мирослава е сложена под карантина.

" Ама той в случай че я е поставил различен под карантина, ние, вкарвайки я в тази система, то ще излезе че тя е под карантина, споделя доктор Слави Славчев ", шеф на 8 ДКЦ- София.

И продължава: " Не, не. На нас не ни е излизал различен резултат. Ние сме първите, които я вкарваме под карантина. "
В електронната системата на общината пък чак през вчерашния ден, след срещата на Мирослава с РЗИ, са разбрали за нейната карантина.

" Казаха, че съм записана през днешния ден като карантинирана с Ковид-19 може би от 11:30-12 часа, е влезнал подобен документ в тяхната система ", шокирана е дамата.
Министерството на здравеопазването също реагира на сигнала - от там споделиха, че ще ревизират случая. От РЗИ-София обаче акцентират, че с днешното си вървене до Инспекцията, Мирослава е нарушила карантината си.

Тя твърди, че друга връзка със чиновниците на РЗИ не съумяла да реализира.

" Тези телефони, които са дадени в РЗИ, в уеб страницата им, или не дават отговор или дава непрекъснато заето. Няма кой там изобщо да вдигне ", възмутена е тя.
И до този миг, съгласно системата на здравното министерство Мирослава, не се е срещала с Ковид. В цялата обстановка обаче на напред във времето за нея излиза най-малко един позитивен факт - тя е жива и здрава.

Свързани вести Има ли край: 6278 са новите случаи на ковид, Пловдивско в челната тройка
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР