Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Изяснени

...
Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Изяснени
Коментари Харесай

Директорът на Шейново за разменените бебета: Низ от нелепи случайности

Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Изяснени са биологичните родители. Въпрос на юридическа процедура е по какъв начин ще бъдат върнати бебета при майките си.

Това съобщи на брифинг в четвъртък директорът на АГ болница " Шейново " доктор Румен Велев.

Вчера стана прочут случай на разменени бебета в лечебното заведение, а Велев през днешния ден назова случилото се " низ от нелепи случайности ".

Искаме този проблем да бъде позволен допустимо най-бързо и за двете фамилии. Повече от седмица текат инспекции в болничното заведение. Подал съм сигнал до полицията, текат инспекции.

По думите му бебетата не са разменени при раждането, а по-късно.

Всяка майка е имала гривничка, съответстваща на гривничката на нейното дете, само че размяната на бебетата е станала, като едното дете е било сложено в креватчето на другото дете, изясни той. 

Според Велев нямало предумисъл в размяната на децата.

" Имаме много огромна изясненост по какъв начин е станала размяната и виновните лица ще бъдат осъдени ", добави той.

Има смущаващи обстоятелства – по време на целия престой в болничното заведение нито една от майките не е обърнала внимание на номерата на гривничките, при изписването на децата гривничките на бебетата не са били сверени с гривничките на майките, макар че това е записано в протоколите на болничното заведение, а и три месеца е много дълъг интервал от време, в който не е разумно майката да не свери гривните, още повече, че едната майка доста добре съхранява документите си, уточни още доктор Велев.

За случая се схваща при започване на месеца, когато една от майките е потърсила неонатолог от „ Шейново “, пред който показва подозренията си. На идващия ден шефът подал сигнал до проверяващите органи.

" С оглед опазване на конфиденциалност, както и на персонални данни, до момента нямаше обществена информация, само че имам своите догатки по какъв начин изтече информацията ", добави той.   

Интересен подробност е, че една от майките (не тази усъмнила се, че бебето не е нейното) - Севда Михайлова, описа по какъв начин преди казусът да стане медийно прочут, при нея идвала лекарка от болничното заведение, която ѝ показвала фотография на другото дете и я питала дали не го познава като нейно.  Обяснението на докторката е, че е допустимо да е станала неточност с гривните, които поставят на майките и бебетата след раждането. Севда е самотна майка на 26 години, с лимитирани финансови благоприятни условия. Според някои мнения от болничното заведение е допустимо да са пробвали да " разрешат " скандалния случай по този метод, без " да се подвига звук ". Севда си задава въпроса за какво за случая излиза наяве близо 3 месеца след раждането на двете бебета. Показала е на болничното заведение всички документи, епикризи и гривните  след изписването и е намерила юрист, който да я пази. Категорична е, че ще съди болница „ Шейново ”. 

Въпрос на юридическа процедура е по какъв начин да стане още веднъж размяната на децата и всяко да бъде при биологичните си родители, сподели днес директорът на лечебното заведение. 

" Това е низ от нелепи случайности и може би неточност на човек, само че това не ни оправдава ", добави той и сервира извиненията си към фамилиите.

В болничното заведение има още три инспекции, които обясняват събитията по какъв начин тъкмо се е стигнало до размяната на децата.

" Винаги съм подготвен да си подам оставката, в случай че се откри, че има процедурни нарушавания, само че по-важното е този случай да завърши добре за двете фамилии ", заявява шефът. 

Директорът на " Шейново " обмисля в болничното заведение да бъдат изцяло заменени гривните, които се употребяват в този момент, с нови, на които да има бар код.

Пред Нова тв адвокатката по здравно право Калина Михайлова изясни, че казусът е казус и няма административни инструкции по какъв начин да протекат процедурите.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР