Абсолютно сигурни сме, че междусистемната газова връзка България - Сърбия

...
Абсолютно сигурни сме, че междусистемната газова връзка България - Сърбия
Коментари Харесай

Газовата връзка със Сърбия ще заработи през ноември

„ Абсолютно сигурни сме, че междусистемната газова връзка България - Сърбия ще бъде приключена в период от българска страна, както и в границите на бюджета ”.

Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов на инспекция по отношение на напредъка на дейностите за създаване на газовата връзка сред двете страни.

„ Плътно всички структури работят, тъй че освен направляваме, само че и подкрепяме плана. В момента нямаме никакви терзания за завършването плана в точния момент. От ноември месец се чака да можем да използваме интекронектора. 1,8 милиарда куб. м е потенциалът, като ще създадем разбор на пазара на газ в Югоизточна и Централна Европа за да подпомогнем другите страни да диверсифицират доставките си, како ние направихме в България и имаме подготвеност да увеличим потенциала му до 3,2 милиарда куб. м “, съобщи още Христов.

Той посочи, че би трябвало да е ясно разграничението сред инфраструктура и пазаруване на газ.

 
Закупуването става от Булгаргаз и с условия за стандарти, тъй че ние не купуваме съветски газ. Инфраструктурата е тази, която ни разрешава неруският газ да бъде превозен до България. За момента главно предвиждаме интерконекторът да бъде употребен посока България – Сърбия, тъй че се чака по-голямата част от потока да върви от юг на север, само че тази опция за доставки ни дава спомагателна сигурност при положение на потребност да доставяме от Централна Европа.
Министърът на енергетиката Росен Христов

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов посочи, че ние би трябвало да създадем първо пазарния тест, защото те чакат, че потокът на природен газ ще се обърне и нашата газопреносна мрежа има основно значение както за достъпа до Азербайджан, целия Каспийски район и всички LNG – терминали в Турция. „ Данните сочат, че всички прилежащи страни даже и такива от Централна Европа имат интерес към пазара. След като се уверим, че маркет тестванията са позитивни, тогава ще пристъпим към уголемение освен на интерконектора България-Сърбия, само че и на друга част от нашата инфраструктура, която да разреши преместването на потенциал и към други прилежащи страни. Пазарният тест ще се направи в идващите няколко месеца, на база на резултатите ще пристъпим към подписването на контракти за резервирането на потенциал “, съобщи още Малинов.

30% от междусистемната газова връзка България-Сърбия към този момент е построена. Тя ще бъде с потенциал 1,8 милиарда куб. м, общата ѝ дължина е 170 км, като изразходените средства на българска територия са 140 млн. лева, а дължината на родна земя е 62 км.

 
Все още е безценен газа в „ Чирен “. Работим по предложение в границите на Европейската инструкция за компенсиране на разликата сред цената на газа и пазара сега. Очакваме до седмица-две да приключим с разбора. Ще поканим другата седмица газовите асоциации, с цел да изработим една работеща скица, казусът е сериозен.
Mинистърът на енергетиката Росен Христов

“С европейската инструкция България има ангажимент да запълни газохранилището по избран график и да създадем отплата, тъй като се очакваше да има разлика в цената на газа в процеса по нагнетяването му и по време на неговото потребление. Идеята е да се компенсира до равнището на пазара –тоест газа, който извадим от там да не повлияе на крайния консуматор “, съобщи Христов.

„ Това, че трансформираме страната в енергиен хъб ни носи директни доходи от разнообразни комисионни и такси, ние се трансформираме и във значим стратегически сътрудник на интернационалната политическа сцена “, разяснява още енергийният министър.

Владимир Малинов, изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “, акцентира, че количествата, които ще останат в Чирен ще оказват помощ да имаме 90% запълняемост на газохранилището.

„ Този газ в идващия отоплителен интервал ще можем да го добиваме на една конкурентна пазарна цена. В момента „ Чирен “ е цялостен на 77%. Ако ги запазим, в къс интервал ще можем да осъществим и това той да бъде на 90% напълнен “, сподели още Малинов.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР