Абсолютно правилно е решението за БТР-ите, които ще предоставим на

...
Абсолютно правилно е решението за БТР-ите, които ще предоставим на
Коментари Харесай

Ивайло Иванов за БТР-ите: Никой не разконсервира техника, която седи повече от 30 години, за спасителна мисия

Абсолютно вярно е решението за БТР-ите, които ще предоставим на Украйна. Това е техника на Министерство на вътрешните работи, която седи консервирана повече от 30 години, и която явно в модерна демократична България на Министерство на вътрешните работи не би правила никаква работа. Правоохранителните органи в нито една демократична страна не разполагат с бойна техника. Целта е да се опазва гражданският ред и сигурността, не ни би трябвало техника, с която се води война. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Ивайло Иванов, специалист по национална и интернационална сигурност във връзка решението на Народно събрание да предоставим на Украйна 100 БТР-и.

На идващото място той означи, че въпросните БТР-и са допълнителен разход за Министерство на вътрешните работи: " А всички виждаме, че Министерство на вътрешните работи обезверено се нуждае от вложения в модерна съвременна техника, с цел да прави главната си работа. В бюджета на Министерство на вътрешните работи за сходни неща съвсем в никакъв случай не се намират средства. А не малко пари годишно отиват за поддържането на тази техника, макар че тя седи консервирана ".

Ивайло Иванов означи, че никой не разконсервира техника, която седи повече от 30 години, за избавителна задача и добави, че даването на техниката на Украйна е и приносът, който може да направи страната ни в общоевропейската идея: " Да подкрепим Украйна във войната против Русия и да отбрани личната си сигурност, тъй като не би трябвало да забравяме, че тази война директно касае сигурността на България и възможната победа на Русия в този спор би имало извънредно отрицателни последствия и сигурността на България, и това ще изисква доста повече средства тогава в подобен предполагаем сюжет да отделим за защита, в сравнение с отделяме сега.

За страдание, ние сега не отделяме прекалено много, макар че следващата година ще достигнем до прословутата граница от 2% от брутния вътрешен артикул за защита, би трябвало да се каже почтено на българските жители, че тези средства са незадоволителни за модернизиране на българската войска, тъй като 2% от българския вътрешен артикул съставлява значима сума, а пък въоръжението и техниката поради неинвестирането в българските въоръжени сили последните 30 години изискват доста по-големи суми. Цената на военната техника, изключително с Коронавирус рецесията, инфлацията и войната в Украйна, по оценки е нараствала сред 30 и 40% с времето от 2019 година. Така че всичко това приказва единствено за това, че ние в действителност, в случай че би трябвало да преглеждаме съществено защитата и сигурността на България, би трябвало да сме подготвени да влагаме повече средства, с цел да можем да седим по-добре и в НАТО ", разяснява специалистът.

Той добави, че обикновено огромна част от рецензиите идват от антинатовски настроени хора и са свързани с това, че ние подвластен напълно от НАТО: " Но същите тези хора не съм чул в никакъв случай да предложат повече пари за армията, в това число и в днешния спор, и в предходните диспути във връзка с вота на съмнение, който беше за тематиката " Отбрана и сигурност “, когато се е осъждало всякога закупуването на ново въоръжение, техника или положението на българската войска декларативно декларират подготвеност за това, че да, в България би трябвало да се превъоръжи, само че нито един представител на тези политически сили, които постоянно гласоподават срещу сходни решения, не съм чул да излязат с оферти за това да се отделят средства за модернизиране на българската войска.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР