Абсолютно невъзможно е да се върне назад забраната за тютюнопушене.

...
Абсолютно невъзможно е да се върне назад забраната за тютюнопушене.
Коментари Харесай

Павел Антонов: Нищо патриотично няма в това да се връща тютюнопушенето и отслабва контролът


Абсолютно невероятно е да се върне обратно възбраната за тютюнопушене. Хората имат право на бездимна социална среда, контролът сега не е съответен.

Това съобщи пред БГНЕС координаторът на гражданската самодейност България без пушек Павел Антонов. Темата за възбраната за тютюнопушене и до каква степен тя се съблюдава беше сложена преди няколко дни от вицепремиера Валери Симеонов, който не разбирал смисъла да се лимитира тютюнопушенето в заведения за хранене, откакто това не се съблюдава.

Трябва да вървим към възстановяване и стягане на законността, а не разглабяне на страната в услуга на една или друга промишленост, счита Антонов, съгласно който спор за връщане на тютюнопушенето в закрити публични пространства няма място в дневния ред на обществото. Той е безапелационен, че би трябвало да се върви в посока стягане на надзор, защото здравните инспекторати не могат да се оправят, има пробойни и в законодателството. Затова би трябвало да се създадат напълно дребни промени, с цел да могат актовете, които се постановат, да се постановат на притежателите на заведенията и на шефовете, а не на самостоятелни жители, които след това да падат в съда, сподели той.

През 2012 година видяхме безспорната безспособност на страната да наложи разделяне, видяхме по какъв начин се пушеше в сладкарници, в детски клубове, на всички места. Това към този момент няма по какъв начин да стане, да не приказваме, че от 2013 година имаме решение на Върховен административен съд, което ясно споделя, че сходна стъпка е връщане от правилата на европейско право. Фактът, че измежду самите Обединени патриоти има противопоставяне и противоречие по отношение на сходна самодейност, демонстрира несъстоятелността на сходни оферти, съобщи координаторът на България без пушек.

Антонов обърна внимание на обстоятелството, че България е една от последните европейски страни, в която към момента се виждат билбордове на тютюнева промишленост по пътищата, по малкия екран и най-много в развлекателните канали се промъква непрекъснато несанкционирана промоция на тютюневи произведения. Това би трябвало да се забрани, съгласно него. Това е нещо, което България е длъжна да отстрани по силата на рамковата спогодба на СЗО и националните закони. Това още веднъж е въпрос на държавен интерес - да се отстранен пролуките и да се приложи публичният интерес като водещ принцип в законодателството, безапелационен е Антонов.

Досега не е имало законодателна смяна, имаше отвращение, и отвод, имаше и министър на опазването на здравето в предходен кабинет, който беше декларирал, че никой не може да му не разрешава да си пуши, тъй като той бил буен пушач. Тоест, имаше политика на парализиране на тази възбрана.

Най-голямата разлика сред България и страните от Европейския съюз е, че законите работят и страната си ги съблюдават. Това се назовава държавност. Няма по какъв начин да разглабяш страната, да разхлабяш законите, да насърчаваш това те да не се съблюдават, да обезсилваш институциите и по-късно да се учудваш, че нацията не е здрава, че има проблеми с асмите, че България е рекордьор по ракови заболявания… Ами по какъв начин да бъде, нищо патриотично няма в това да се връща и да се отслабва контролът над тютюнопушенето, безапелационен е Павел Антонов.
 Абсолютно невероятно е да се върне обратно възбраната за тютюнопушене Абсолютно невероятно е да се върне обратно възбраната за тютюнопушене / БГНЕС
Българите са напълно естествени европейци, които държат на здравето на децата си, държат на личния си добър метод на живот. Няма никаква логичност, заради която нашето общество да желае да прегръща един гибелен и рисков табиет, съобщи той и означи, че поддръжката за възбраната на тютюнопушенето пораства още от 2012-2013 година, в това число измежду пушачите и това е подплатено с данни от изследвания. Така че обществото е готово, обществото е приело тази мярка. Сега топката отива при хората, които диктуват и водят публичния спор и публичната политика – това са политиците, водачите на отзиви, медиите.

Абсолютна неистина е, че в България пушачите са повече от непушачите. Отговорността е на политическата класа и на хората, чието мнение звучи и се чува. Ние би трябвало да ги заставим да получим от тях отговорността, която дължат на своите гласоподаватели, на своите фенове, на своите фенове, съобщи още Павел Антонов.

В умозаключение той заяви пред БГНЕС, че в неделя, 22 април, обединението за Живот без тютюнев пушек ще семейства солидна гражданска конференция с интернационално присъединяване, на която ще бъдат разисквани методите за възстановяване на законодателството във връзка с контрола на тютюна. Още в понеделник, когато в София ще се организира неофициално съвещание на министерските на опазването на здравето от Европейски Съюз, обединението ще постави направените оферти на масата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР