Абсолютно несправедливо е в шахматната игра първи да започват винаги

...
Абсолютно несправедливо е в шахматната игра първи да започват винаги
Коментари Харесай

Нов абсурд! Който играе с белите фигури шах е расист

Абсолютно незаслужено е в шахматната игра първи да стартират постоянно белите фигури. Това обвиняване повдигна Австралийската радиоразпространителска корпорация АВС. Оттам спортът бе наименуван расистки, а правилото за начален ход – расово принуждение.
Моментално известни шахматисти от целия свят реагираха остро на тези крайни разсъждения и взеха решение да проведат обществена полемика, която да бъде излъчена от медиите в целия свят.

Австралийският шахматист Джон Адамс отхвърли поканата на АВС да разяснява тази традиция в шаха, защото не е склонен с острите нападки против играта. Той се разгласи и против това пари на данъкоплатците да отиват за прехрана на радиоагенцията.

Правилата в спорта шахмат са одобрени през XIX век и са в действие досега. Никога до момента не е възниквало подозрение даже за намек на някаква дискриминация.

Шахът е на над 1500 години. В Европа чак в XIII век се постанова двуцветна дъска, повече с естетическа цел. Фигурите стават черни и бели с цел да се избегне смесването на разнообразни цветове, съгласно материала, от който са направени фигурите.

През двата последни века, когато шаха придобива голяма известност разпоредбите са се променяли няколко пъти и най-после се е приело да се стартира с белите фигури, а не с обичаните фигури на избрания посредством чоп състезател, който да играе пръв. Никой не е бил срещу нито е упрекван в нещо създателят на концепцията именитият международен първенец Емануел Ласкер, кой е евреин.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР