Абсолютно неприемливо е политическа партия от европейски парламент да преследва

...
Абсолютно неприемливо е политическа партия от европейски парламент да преследва
Коментари Харесай

"Хюмън райтс уоч": Цацаров да спре атаките на ВМРО срещу хелзинкския комитет

Абсолютно недопустимо е политическа партия от европейски парламент да преследва уважавана правозащитна организация на Българския хелзинкски комитет. Всеки опит да бъдат заглушавани или да се пречи на самостоятелни организации да правят законната си правозащитна работа опонира на отговорностите на България според законите на Европейски Съюз и интернационалното право и би трябвало неотложно да бъдат прекъснати. "

Това декларира Хю Уилямсън, шеф на " Хюмън райтс уоч " (Human Rights Watch) за Европа и Централна Азия в особено изказване на интернационалната организация. То е публикувано през днешния ден под заглавие " България: Заплашена е правозащитна организация " и апел " Спрете офанзивите против БХК; отхвърлете неоснователното искане ".

От централата на HRW в Берлин приканват основния прокурор Сотир Цацаров да отхвърли апела на Вътрешна македонска революционна организация за възбрана активността на БХК, с която националистите са в правни разногласия от години поради битката ѝ със случаи на дискриминация в България.

В текста се разказва в резюме с какви претекстове партията на вицепремиера Красимир Кракачанов желае разформироване на БХК и се припомня, че това става в подтекста на случая с Джок Полфрийман, на който БХК оказва правна и друга помощ. Посочва се още, че Цацаров е изискал от Върховния касационен съд за ревизира определението за освобождване на австралиеца от пандиза, тъй като двама от тримата членове в състава на Софийския апелативен съд били свързани с БХК и заради това били пристрастни. Въпросните съдии са взели участие в семинари за правата на индивида, проведени от хелзинкския комитет, прецизират от HRW.

В позицията на организацията се коментира, че БХК е най-голямата правозащитна неправителствена конструкция в България, учредена през 1992 година и в активността ѝ влизат обучаване на съдии, прокурори и други представители на правораздавателната система за интернационалните правозащитни принадлежности и тяхното използване.

" В телефонен диалог на 2 октомври с HRW ръководителят на БХК Красимир Кънев съобщи, че държавни чиновници систематично оказват напън върху него и организацията му, откогато сегашната държавна коалиция пристигна на власт. " И през днешния ден водачът на Вътрешна македонска революционна организация даде изявление за известна телевизия, в която сподели скандални неща за БХК - че сме защитавали незаконна активност и поддържаме хора, нарушаващи законите, имайки поради ромите. "

" Хюмън райтс уоч " приканва по този мотив чиновници от публичната администрация да се въздържат от интервенция във и възпрепятстване работата на БХК и други правозащитни организация в България. Властите би трябвало да проверяват заканите и нападенията против членове на самостоятелни организации, а институциите на Европейски Съюз би трябвало обществено да осъдят сходни офанзиви против организации, вършещи изцяло законна работа в страната, допълват от HRW.

Припомня се, че през 2016 година Кънев бе обичай в София, като се допуска, че това е било обвързвано с работата му. Полицията приключи следствието през 2017 година, тъй като не е открила обвинени причинители.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Казусът "Полфрийман " (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР