Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация в следващия

...
Абсолютно мнозинство ще има дясноцентристката партия Нова демокрация в следващия
Коментари Харесай

Мицотакис печели абсолютно мнозинство на изборите в Гърция, 8 партии влизат в парламента

Абсолютно болшинство ще има дясноцентристката партия Нова народна власт в идващия гръцки парламент, демонстрират междинните резултати след броене на гласовете в съвсем всички изборни секции след днешните парламентарни избори.

При преброени 97,7% от гласовете Нова народна власт получава 40,56%, което ще ѝ даде 158 места в 300-членния гръцки парламент. Това е допустимо заради приложената изборна система, която дава спомагателни места на първата мощ в изборите.

На второ място остава лявата СИРИЗА, която продължава да губи поддръжка и към този момент получава едвам 17,83% или 47 депутатски места. Единствената регионална единица, в които тя излиза преди всичко, както и на предходните избори, е Родопи в Северна Гърция.

Трето е лявоцентристкото придвижване ПАСОК с 11,86% и 32 места.

Гръцката комунистическа партия, която е подкрепена от 7,67%, ще има 20 депутати.

Следват две партии от крайната десница с непосредствен резултат. Изненадващо „ Спартанци “, подкрепена от някогашния управителен функционер на неразрешената „ Златна зора “ Илиас Касидиарис, който е в пандиза, получава 4,68% и 13 депутати, а „ Гръцко решение “ на Кириакос Велопулос има поддръжката на 4,45% и ще получи 12 депутатски места.

На седмо място е консервативната партия НИКИ („ Победа “) с поддръжка от 3,7% и 10 депутати.

Последната партия, която влиза в гръцкия парламент, е лявата евроскептична партия „ Плевси елефтериас “ („ Курс на свободата “) с 3,17% и 8 депутати.

Останалите партии, които остават под прага от 3%, събират общо 6,07%

В телевизионно послание вечерта след изборната си победа водачът на Нова народна власт Кириакос Мицотакис съобщи, че ще бъде министър председател на всички гърци.

„ Гражданите ни дадоха мощен мандат да пристъпим по-бързо по пътя на огромните промени, от които има потребност родината ни “, сподели той.

Мицотакис благодари на гласоподавателите за доверието, което са дали своят вот на Нова народна власт.

„ Целите ни са високи и би трябвало да бъдат високи през един втори мандат, който може да преобрази Гърция с динамични темпове на развиване, които ще усилят заплатите и ще понижат неравенствата. С по-добро публично и гратис опазване на здравето. С една ефикасна и цифрова страна и една мощна татковина на първата линия на Европа “, съобщи водачът на Нова народна власт.

Все още няма данни за крайната изборна интензивност, само че към 17 ч. по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи тя е била 40,77% а или с съвсем 8 пункта по-ниска спрямо изборите на 21 май.

Източник: Българска телеграфна агенция

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР