Абсолютен хаос настана в парламента при дебата за или против

...
Абсолютен хаос настана в парламента при дебата за или против
Коментари Харесай

Вместо да изпише вежди, писмото на Зеленски извади очите на коалицията

Абсолютен безпорядък настана в Народното събрание при дебата " за " или " срещу " даването на военнотехническа помощ на Украйна след писмото, входирано в деловодството на Народно събрание посредством посланика на страната у нас Виталий Москаленко от президента Володимир Зеленски, с молба България да не праща оръжия, а да ремонтира елементи и военна техника на Украйна у нас.

Депутатите и от ръководещото болшинство, и от опозицията се объркаха в действителност какъв мандат на Министерския съвет ще бъде даден през днешния ден и защо. От " Промяната " прецизираха, че вършат редакция по отношение на писмото на Зеленски, с което обаче нито от ГЕРБ, нито от Демократична България - вносители на останалите 2 оферти за оръжейни доставки за Украйна, не се съгласиха.

В последна сметка предлагането на ГЕРБ бе отхвърлено с гласовете на едвам 100 депутати. Подобен бе и изходът за проекторешението на депутатите от Демократична България - неприето откакто единствено 79 гласоподаваха " за " пращането на оръжие за Украйна.

Окончателно болшинството утвърди текстовете на " Промяната " след редакцията в частта за ремонта на военна техника у нас с гласовете " за " на 200 депутати, 16 бяха " срещу " и 1 даде избор " въздържал се ". Един от националните избраници на " Промяната " също се разгласи против това решение.

Точният му текст е: Предприемане на ограничения по отношение на войната в Украйна - посредством предоставяне на мандат на Министерски съвет да разиска и приложи пакет от ограничения в следните посоки:

Помощ за украинските бежанци, изнасяне на украинското зърно във Варна, импорт на ток и газ и ток у нас, филантропична, финансова помощ и ремонт на украинска военна техника у нас, с изключение на продължаващата поддръжка за договарянията за участие на Украйна в Европейски Съюз, продоволствена и законодателна помощ.

В Българска социалистическа партия реализираха консенсус, че е по-удачно фактически, стига да има опция, България да ремонтира оръдия от Украйна, развалени при войната, а зам.-шефът на Народно събрание Кристиан Вигенин в прав текст сподели: " За Украйна във войната, срещу оръжия ".

В писмото си президентът на Украйна показва, че управляващите в Киев чакат България да ремонтира тяхна военна техника, а също и да продължи поддръжката си за европейската интеграция на Украйна, помощ за бежанците, обезпечаване на износа на украинско зърно през пристанище Варна, енергийно съдействие и експорт на ток и газ от Украйна към България, както и даване на филантропична помощ под формата на медикаменти, облекла и хранителни артикули.

Движение за права и свободи умоляваха няколко пъти писмото на Москаленко да не влиза в решението на Народно събрание, тъй като е безусловно неприемливо

" сходно невиждано оскърбление за страната - някой да се преценява с писмото на посланик ", предизвести депутатът Йордан Цонев.

Точно по този начин бе планувана обаче редакцията на плана на " Продължаваме промяната ", което вбеси опозицията в лицето на Движението. Тъкмо Движение за права и свободи настоя за прецизиране на текстовете и по този начин по предложение на Цонев най-после бе признато България да даде филантропична, финансова и военнотехническа помощ на Украйна, съгласно опциите ни, а не поправката на ексгербера Атанас Михнев от групата на Политическа партия.

От Демократична България посредством съпредседателя й Христо Иванов пък подсетиха, че неизпращането на военна помощ в този момент щяло да се отрази директно на образа на България и в Европейски Съюз, и в НАТО като страна-членка.

ТЕМА преди 2 часа 1030 преди 2 часа 2498 преди 2 часа 1256
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР