Абортите в Германия трябва да бъдат легализирани през първите 12

...
Абортите в Германия трябва да бъдат легализирани през първите 12
Коментари Харесай

Германия е на път да легализира абортите

Абортите в Германия би трябвало да бъдат легализирани през първите 12 седмици от бременността, предложи комисия, назначена от държавното управление. Според отчет актуалното законодателство е несъвместимо с интернационалните стандарти.

Въпреки че абортът рядко бива наказван, той остава противозаконен в Германия, като се изключи характерни условия, в това число когато животът на дамата е в заплаха или тя е жертва на обезчестяване, като наложително изискване за всяко преустановяване на бременността е консултация с държавно приет орган.

„ Фундаменталната неправомерност на абортите в ранните стадии на бременността не е устойчива “, се споделя в отчета на комисията. Според нея настоящото законодателство в Германия би трябвало да бъде осъвременено.

Експертите обявиха, че спирането на бременността след стадия, в който се смята, че плодът е в положение да оцелее отвън утробата на майката – към 22-ата седмица, би трябвало да остане неразрешено. Те обявиха, че решението за съответните периоди би трябвало да бъде взето от законодателите, като предложиха те да следват съществуващите медицински и етични насоки.

Комисията, която предлага легализирането на абортите е напълно женска и бе основана от трипартийното държавно управление на канцлера Олаф Шолц, откакто желанието за смяна на 153-годишния закон беше залегнало в съдружното съглашение.

Въпреки това, опозиционните депутати, по-специално от консервативния Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз и крайнодясната партия „ Алтернатива за Германия “ настояват, че в настоящия си тип съществуващият закон се употребява с необятно утвърждение и обезпечава нужната отбрана на неродените, съобщи БТВ.

По думите им макар че са противозаконни, абортите са налични и извънредно рядко водят до правосъдно гонене. Те заплашиха, че в случай че рекомендациите бъдат изпълнени, ще се извърнат към Конституционния съд.

Те показаха развиването на обстановката в други страни, като Съединени американски щати и по-специално прилежаща Полша, където правото на аборт се е трансформирало в тематика, предизвикваща мощно разделяне, изключително след решението на Върховния съд на Съединени американски щати през 2022 година да анулира правото на аборт в цялата страна.

Привържениците на смяната в Германия приветстваха самодейността на френския президент Еманюел Макрон Европейски Съюз да подсигурява правото на дамите на аборт в Хартата си за главните права, а Франция да утвърди аборта като конституционно право. Правителството не е задължено да одобри препоръките на комисията.

През 2022 година законът от нацистката ера в Германия, който забраняваше на лекарите да популяризират услуги за аборти, беше анулиран след опитите на деятели против абортите да упорстват за правосъдно гонене на някои гинеколози.

Понастоящем през Бундестага минава законопроект, който, в случай че бъде признат, ще забрани заплашването на хора, без значение дали са чиновници или пациенти, в регионите към клиники, предлагащи аборти.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР