Абонатите на трите мобилни оператора у нас – А1, Виваком

...
Абонатите на трите мобилни оператора у нас – А1, Виваком
Коментари Харесай

Защо А1, Виваком и Йетел качват заедно цените, а държавата мълчи като пукал?!

Абонатите на трите мобилни оператора у нас – А1, Виваком е Йетел бяха сюрпризирани с неприятната вест, че сметките им от този месец ще се усилят. И въпреки да е с малко, при милионите клиенти, които имат фирмите, това са основни доходи за тях.

 

Освен това да не пропущаме обстоятелството, че новината идва на  фона на хвалбите на всички мобилни оператори за изключително сполучливата им година и рекордните им доходи и облаги. При

А1 да вземем за пример става въпрос за над 500 милиона лв. чиста облага за 2022 година т.е. по 1.5 милиона лв. дневно. Данните за 2023г. още не са оповестени, само че най-вероятно ще се касае за още по-фрапиращи суми, извоювани с помощта на все по-високите цени на мобилните услуги. С отлични финансови резултати се фукат и Виваком и Йетел.

 

Остана неприятното чувство, че фирмите са съгласували между тях повдигането на цените, което би следвало да е неразрешено по закон. У нас обаче, както знаем, никой те пази потребителите и монополистите си вършат каквото изискат. Според националния омбудсман Диана Ковачева, телекомите не са правилни към клиентите, тъй като ги притискат с неравноправни клаузи в договорите и общите условия. И какво от това – просто думи, хвърлени напразно, а клиентите заплащат каквото им кажат компаниите, без нито една държавна институция да отбрани интереса им.

 

Първо от Виваком оповестиха, че ще актуализират цената си поради инфлацията. Услугите им ще нарастнат с 4.7 на 100 – показателя на нарастване на ноември по отношение на декември. Малко по-късно и от А1 потвърдиха, че ще създадат индексация, без даже да прецизират с какъв брой. Последни се включиха Йетел, които също на този стадий не са уведомили клиентите си с какъв брой тъкмо нарастват услугите им.

 

Поради продължаващото повишаване на разноските за труд и доставка на артикули и услуги, на съображение Общите условия на Виваком, от този месец цената на месечния абонамент за част от главните и спомагателните услуги ще се усили с насъбраната за 2023 година инфлация – 4.7%, изясняват от телекома, който от дълго време към този момент разпраща честитките на клиентите си.

Ще бъдат индексирани и цените за позвъняването по дестинации за множеството тарифни проекти. Поскъпването влиза в действие от 1 март.

 

Пред Българска телеграфна агенция от А1 декларират: „ Нашите разноски са съществено увеличени, което постанова да правим индексация на месечните абонаментни такси. Това е общоприета процедура в Европейски Съюз, която е планувана в договорите и надлежно използваните към тях Общи условия на нашите клиенти. Анализираме въздействието на инфлацията върху нашия бизнес, с цел да можем да вземем най-хубавото решение за клиентите на компанията ни. След като имаме подготвеност ще уведомим клиентите ни във допустимо най-кратки периоди “.

 

И трите огромни телекома за трета поредна година пристъпват към „ индексация “. Въпреки че клиентите са очевидно недоволни, на процедура нищо не може да се направи – остава чувството за картелно съглашение сред операторите, макар че естествено, това не може да се потвърди. Всъщност може, само че за задачата следва да имаме неподкупни и виновни държавни институции, които се ръководят от експерти, защитаващи жителите, а не от калинки парашутисти, назначени от партийните централи.

Автор: Уикенд,  crimesbg.com

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР