Абонатите на Топлофикация София“ започнаха да получават фактурите за април

...
Абонатите на Топлофикация София“ започнаха да получават фактурите за април
Коментари Харесай

Столичани осъмват с 400 лева сметка парно за април?!

Абонатите на „ Топлофикация София “ започнаха да получават фактурите за април и мнозина изпаднаха в стрес от високите суми, които са им начислени, написа СЕГА.

„ Вярно е, че предишния месец бе извънредно студен, само че 400 лева?! Не сме живели в сауна, сигурно “, споделя пострадал. Други настояват, че сметките им за април са най-високите от началото на отоплителния сезон и недоумяват на какво се дължат високите стойности. В някои случаи сумите са единствено с 10-20 лв. по-високи от мартенските, само че има и много по-големи разлики.

От „ Топлофикация “ са подготвени да прегледат всеки съответен проблем, в който клиентът има подозрения в калкулациите.

Недоволство се натрупа от месеци, защото макар меката зима хората получават сметки, много по-високи по отношение на предния отоплителен сезон. Заради взрив на получените тъжби националният омбудсман Диана Ковачева даже настоя през февруари Държавната организация по метрологичен контрол да ревизира изправни ли са топломерите в абонатните станции и регистрират ли правилно подадената и употребяваната сила. Оказа се, че от тестваните уреди 69% фактически са за промяна, най-много поради изминал период на валидност.

Така или другояче, има справедлива причина за по-високи сметки през преди малко завършилия отоплителен сезон. Заради рекордното повишаване на природния газ предишното лято Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди 40% скок на топлинната сила на „ Топлофикация София “ от 1 юли – от 98,48 лв. за мегават на 137,86 лева Така даже понижението на Данък добавена стойност от 20 на 9% не донесе изключително облекчение за потребителите.

„ Топлофикация София “ към този момент разгласява всеки месец на уеб страницата си данни за подадената топлинна сила и за средномесечната температура. Според тях през април т.г. междинната температура е била 8.9 градуса, а през април 2022 година – 10,5 градуса. Освен това предходната година прекъсването на парното стартира на 26 април, а в този момент топлоподаване имаше чак до 1 май.

Тези пояснения дават отговор за какво спрямо април 2022 година сметките в този момент са с 30-40 % по-високи, само че остава мистерия за какво са по-високи и по отношение на март 2023 година, който беше и по-хладен, и с ден по-дълъг от април, и както демонстрира графиката, подадената към абонатните станции топлоенергия е била много повече.

„ Информирането на потребителите, които са избрали месечните им начисления за топлинна сила да се изготвят на база планирани данни, се прави за даване на опция за управление на потреблението и обмисляне на разноските “, показва на уеб страницата си „ Топлофикация София “.

Изготвянето на същинските сметки за тези клиенти следва. Сега върви засичане на топло- и водомерите в жилищата, след което компаниите за дялово систематизиране ще изготвят така наречен изравнителни фактури за завършилия отоплителен сезон, в които ще се отрази разликата сред планирано начисленото и действителното ползване. В случаите, когато се окаже, че са надвзети суми, те ще бъдат върнати на клиентите – посредством понижаване на идващите сметки.

Междувременно от топлопредприятието припомнят, че който си заплати сметката за април до 30 май, ще получи 3% отстъпка.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР