Абонатите на парно в София ще получат по-високи сметки за

...
Абонатите на парно в София ще получат по-високи сметки за
Коментари Харесай

По-високи сметки за парно за април – какви са причините

Абонатите на парно в София ще получат по-високи сметки за април тази година по отношение на предходната, демонстрират данните на „ Топлофикация София “.

Според тях създадената топлинна сила пред предишния месец е била 353 370 мегаватчаса, до момента в който през април 2022 година е над 250 000 киловатчаса.

Освен това този април се е оказал и по-студен от предишния – средномесечната температура е била 8,9 градуса, до момента в който  през предходната година по същото време тя е 10,5 градуса.

Спрямо март обаче и температурите са били по-високи –  за съпоставяне средномесечната през март тази година е била 7,1 градуса, и подадената топлоенергия е била по-малко, която значи, че и сметките за април би трябвало да са по-ниски от тези за март.

В същото време задълженията на „ Топлофикация София “ към края на април възлизат на 695 млн. лв., излиза наяве от отговор на енергийния министър Росен Христов на депутатски въпрос.

Съобразно предстоящото ползване и съгласуваните заплащания до края на регулаторния интервал задължението на „ Топлофикация Софи „ се чака да бъде в размер на 640 млн. лв., добавя министърът. „ Булгаргаз “ изисква от столичното сдружение ежемесечно да дава обвързващ план-график за погасяване на отговорностите си с точни дати и стойност на заплащанията.

В резултат за интервала септември 2022 година – април 2023 година „ Булгаргаз “ е получило общо 640 млн. лв. остарели отговорности, като 338 млн. лв. от тях са суми, получени от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, излиза наяве още от отговора на министъра.

Априлските сметки за парно шокираха столичани. 

Шест дни повече топло и по-висока сметка за Милка Андреева поради трите радиатора, които е пускала през април.

„ Дъщеря ми заплаща, моята пенсия е доста ниска “, споделя тя пред БТВ.

Заради рекордното повишаване на природния газ предишното лято топлинната сила скочи с 40 на 100. Така даже пониженото Данък добавена стойност от 20 на 9% не донесе предстоящото облекчение за потребителите.

Мярката изтича в края на юни, припомнят специалисти.

„ Ако не реши държавното управление или Народното събрание да продължи тази ставка от 9%, то ще се върне на 20% “, изясни Кремен Георгиев от Асоциация на топлофикационните сдружения.

„ Не сме удовлетворени, тъй като фактически сметките са повишени при ненадейно висока температура през предходния месец, а през март се оказа, че сметките са по-ниски при по-ниска температура, което не е съответно “, сподели един от тях.

От „ Топлофикация “ завиха за bTV, че консуматори са пускали парно с 20% повече,

а за близо 33% от клиентите цената е сред 100 лева и 200 лева Едва към 5% от сметките за месеца са на стойност над 300 лева ”

Експерти поучават даже да са високи сметките да се платят до 30 май, с цел да се употребява 3%-нтната отстъпка, а в случай че има разлика да чакат изравнителните сметки.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР