Абдулай Коне е роден в Кот Д`Ивоар, но е гражданин

...
Абдулай Коне е роден в Кот Д`Ивоар, но е гражданин
Коментари Харесай

Как българските власти задържаха финландеца Абдулай Коне, искан от Того

Абдулай Коне е роден в Кот Д`Ивоар, само че е жител на Финландия, където живее, учи и работи от 2005 година В момента прави магистратура в Хелзинксия университет Има жена и четири деца, три от които са родени във Финландия и също са с поданство от Финландия.

Всяко лято фамилията избира друга дестинация, в която да прекарат лятната си почивка. Тази година те идват за едноседмична отмора в България. След края й на седми юли, на летището във Варна Коне е арестуван.

Властите се базират на обстоятелството, че е търсен посредством Интерпол от Того за осъществени закононарушения. В следствие се оказва, че в африканската страна на търсеното лице е издадена присъда за осъществени компютърни закононарушения - развалена е страницата на мобилния оператор на Того, като му се вменява интервал на незаконна активност от юли до декември 2013 в столицата на Того - Ломе. Искането отправено до Интерпол съдържа единствено имена, които съответстват с тези на Коне, само че не и фотография.

От 7 юли тази година Коне се намира във Варненския затвор, откакто Варненският областен съд му постанова най-тежката мярка за неотклонение - арест за период до 40 дни

- до момента в който стартира разглеждането всъщност на настояването за екстрадиция. Назначен му е длъжностен бранител за гледане на мярката от съда, който не е обжалвал по този начин постановената мярка.

Коне е изправен пред опцията да бъде екстрадиран в трета страна - Того, където да излежава три годишна присъда отнемане от независимост за нещо, за което споделя, че не е направил.

По същото време, в което управляващите в Того настояват, че Коне е осъществявал незаконна активност в столицата Ломе, той е бил вкъщи си - във Финландия.

Абдулай Коне е роден в Кот Д`Ивоар през 1980 година. Никога не е бил в Того. През 2000 година печели стипендия и отпътува да учи в Русия " информатика ".

Завършва през 2005 година със степен " бакалавър ". Жени се в Русия и взема решение да не се връща в родната си страна, поради обстановката там. Заради това и не е известно дали към момента е жител на тази страна. Единствените му годни документи са тези от Финландия - т.е. той може да бъде считан само за жител на Европейския съюз. Не е известно дали българските управляващи са отправили искане до Кот Д`Ивоар за инспекция на самоличността на Коне.

През ноември 2005 година от Русия той отпътува за Финландия. През 2006 година при него идват жена му и първото им дете. Коне подава искане за протекция през 2006 година и две години тече процедура по проучаването му. В последна сметка той получава статут на протекция, а през 2012 и финладско поданство. Работи по специалността си доста постоянно на краткотрайни контракти, работил е в стратегия на Министерство на образонанието на Финландия - по план за цифровизация на образованието. Наскоро взема решение да запише магистратура в Университета в Хелзинки.

Откакто е отпътувал за Русия, не се е прибирал в Африка и не желае.

Искането за задържане е от 2014 година и е изпратено от Того посредством Интерпол, когато е записано, че задачата е против търсеното лица да бъде водено наказателно произвеждане. Оказва се, че през 2015 година против търсеното лице е издадена присъда, с която е наказано на три години затвор.

Искането за задържане е отправено посредством Интерпол, само че управляващите на Финландия - очевидно не са намерили учредения да задържат своя жител. Българските управляващи, които нямат контракт за правна помощ с Того, въпреки всичко го задържат. Въпреки че точно Финландия е кометентата страна да реши това.

Пред съда прокурор Деян Душев споделя, че са налице законовите условия за задържането за Коне, тъй като закононарушенията, в които е упрекнат, са наказуеми по българския углавен кодекс. Освен това, съгласно Душев Коне може да се укрие (въпреки че е финландски жител и при несъблюдение на по-лека мярка за неотклонение може да бъде издадена Европейска заповед за арест).

Пред съда Коне споделя, че от 17 години не е стъпвал в Африка, а в Того не е бил в никакъв случай през живота си.
" Имам четири деца, които са родени в Европа. Никога не съм имал проблеми с полицията. Много мощно съм изумен от протичащото се ", споделя още Коне. Твърди, че откакто приключва информатика е не запомнил множеството неща, които е учил, а и това било сфера, която доста бързо напредва. " Всичко, което желая да кажа, е че съм почтен ".

Съдът с ръководител Уляна Савакова приема, че са налице задоволително данни, Коне да бъде арестуван.

Случаят слага на внимание за следващ път в България въпроса - каква отбрана дължи страната на жители на Европейския съюз, в тази ситуация - жител на друга държава-членка, по отношение на който е отправено искане за задържане и екстрадиция от трета страна.

Коне е внесъл искане до Варненски областен съд, за анулация на наложеното му задържане, уверен, че няма съображение да бъде лишаван от независимост, от правото да се завърне вкъщи си - във Финландия и от контакт със фамилията си.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР