Абдул Кадир Хан, смятан за „бащата на ядрената бомба в

...
Абдул Кадир Хан, смятан за „бащата на ядрената бомба в
Коментари Харесай

Почина бащата на ядрената бомба в Пакистан


Абдул Кадир Хан, считан за „ бащата на нуклеарната бомба в Пакистан “, умря на 85-годишна възраст, оповестиха управляващите в страната.

Атомният академик беше приветстван като народен воин, тъй като трансформира страната си в първата ислямска нуклеарна мощ в света, само че Западът го смяташе за рисков отстъпник, виновен за контрабандата на технологии.

Хан умря, откакто бе трансфериран в болничното заведение KRL в Исламабад с белодробни проблеми, заяви държавната телевизия PTV.

Той е бил признат в същата болница през август с Covid-19, се споделя в известието. След като му беше позволено да се върне вкъщи преди няколко седмици, е бил върнат назад, откакто положението му се влошило.

Пакистанският президент Ариф Алви съобщи в туит, че е " надълбоко тъжен да научи за гибелта на д -р Абдул Кадир Хан ", който познава персонално от 1982 година

" Той ни оказа помощ да развием спасяващо нацията нуклеарно въздържане и една признателна нация в никакъв случай няма да не помни заслугите му. "

Хан беше възхваляван за това, че изведе нацията на равна нога със остарелия си противник Индия в полето на атомната сила и направи отбраната й „ непробиваема “.

Но той се озова в интернационален скандал, откакто бе упрекнат, че е споделял нелегално нуклеарни технологии с Иран, Либия и Северна Корея.

През 2004 година Хан беше подложен под домакински арест в Исламабад, откакто призна, че ръководи мрежа за разпространяване в трите страни.

През 2006 година ученият е диагностициран с рак на простатата, само че се възвръща след осъществената интервенция.

Съдът приключи домашния му арест през февруари 2009 година, само че придвижването на Хан беше строго охранявано и той беше придружаван от управляващите всякога, когато напускаше дома си в първокласен квартал на Исламабад.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР