Абдала ал-Наами не може да спре да се чуди какво

...
Абдала ал-Наами не може да спре да се чуди какво
Коментари Харесай

Палестинският учител казва, че е решен да остане в Газа, каквато и да е цената

Абдала ал-Наами не може да спре да се чуди какво следва, до момента в който войната Израел-Хамас наближава края на втората си седмица.

„ Какъв живот ще остане в Газа след всичко това? Ден 13 е. Около половината Газа е заличена “, сподели 23-годишният публицист, фотограф и преподавател пред Ал Джазира. „ Дори в случай че оцелеем след бомбите, ние оцелеем след глада, какво ще остане? “

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Няколко палестинци, убити от израелските сили в окупираните Западен бряг На границата сред Египет и Газа, блокирана помощ чака да стигне до палестинците „ Откъде ще пристигна сънят? “: Моята битка като „ разселена “ майка от Газа завършек на списъка

Ал-Наами живее в Газа, тясна линия палестинска територия, притисната към Средиземно море.

Дом на 2,3 милиона души, Газа е център на бомбардировките на Израел, откогато страната разгласи война на Хамас, палестинската въоръжена формация, виновна за смъртоносната изненадваща офанзива на 7 октомври.

Но войната накара жителите на Газа като ал Наами да се опасяват за живота си. В допълнение към бомбардировките Израел разгласи „ цялостна обсада “ на територията, ограничавайки достъпа до храна, гориво и други съществени доставки.

Това идва в допълнение към рестриктивните мерки отпреди войната. От 2007 година Израел изолира Газа, ограничавайки потока от артикули и способността на жителите да пътуват като част от отговора си на Хамас, който пое властта там. Палестинците на територията също са претърпели няколко израелски офанзиви от 2008 година насам.

Хората в Газа в никакъв случай не са имали „ естествен живот “, изясни ал-Наами. Но сегашната обстановка? Ал-Наами „ в никакъв случай не е виждал нещо сходно “.

„ Всеки аспект от нашето всекидневие е бил на прицел “, сподели той, като означи вредите и въздействията върху „ жилищни здания, университети, джамии, пекарни, лечебни заведения и учебни заведения “.

С ежедневните въздушни офанзиви ал-Наами се притеснява, че ще бъде мъчно да се възвърне разрушението. „ Ще ни би трябвало повече от година единствено с цел да разчистим руините от улиците. “

Преди 7 октомври ал-Наами преподаваше в Университетския лицей по приложни науки в Газа, като водеше класове от близо 200 студенти денем и се концентрира върху писането и фотографията си вечер. Но войната прекатурна живота му „ в момент на око “.

Университетският кампус е съществено развален при израелски въздушни набези и някои от неговите студенти са измежду повече от 3700 души, убити при бомбардировката.

„ Знам за най-малко един, който беше погубен в първия ден на боевете. Беше ми мъчно да го понеса “, сподели ал-Наами. Той разказа починалия възпитаник като един от „ най-забавните “ хора в класната си стая.

„ Когато се пробвам да си показва какъв би бил моят клас без него, това е невъобразимо. Ще ми бъде мъчно да продължа да преподавам със същото равнище на неспокойствие, знаейки, че той си е отишъл. “

„ Не напущам “

Ал-Наами живее в бежанския лагер ал-Магази, ситуиран на юг от град Газа. Той обмисляше да се изтегля при започване на войната, само че той и фамилията му в последна сметка отхвърлиха: Нито едно място не се усеща безвредно в Ивицата Газа.

„ Предпочитам да умра в къщата си, в сравнение с улицата “, сподели той.

Наскоро детонация в арабската болница Ал-Ахли в град Газа умъртви стотици и провокира интернационално наказание. Но бомбардировките на Израел не престават с неотслабваща мощ, съгласно ал-Наами.

„ Не единствено бойните самолети хвърлят бомби. Използват артилерийски огън от изток. Те употребяват военни кораби от запад, от Средиземно море. Звуците на тези бомби идват от небето, от изток, от запад “, сподели той. „ Това е нон-стоп. “

Въпреки това ал-Наами сподели, че е подготвен да остане в Газа без значение от цената. „ Ние не напущаме Газа. Ние не изоставяме Палестина “, съобщи той.

Той съпостави обстановката с Накба или „ злополуката “ от 1948 година: Докато страната Израел се оформяше, военните сили прогониха повече от 750 000 палестинци от домовете им в историческа Палестина, създавайки трайно завещание от контузия и разселване.

Ал-Наами изясни, че той и други палестинци отхвърлят да преминат през „ втора Накба “, сходно на това, което са претърпели техните родители и баби и дядовци.

„ Ние ще се надигнем пред всички проблеми, които Израел основава за нас, и ще запазим позициите си в Газа като горди палестинци “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР