Aампула-реликварий на св. Йоан Богослов ще бъде изложена за поклонение

...
Aампула-реликварий на св. Йоан Богослов ще бъде изложена за поклонение
Коментари Харесай

Ампула-реликварий на св. Йоан Богослов ще бъде изложена за поклонение в Бургас

Aампула-реликварий на св. Йоан Богослов ще бъде изложена за поклонение в храм „ Св. Пимен Зографски “ в бургаския квартал Крайморие. Това ще стане на трети ноември, когато е патронният празник на църквата. За първи път миряните ще могат да се допрян до светинята, открита на полуостров Форос.
Експонатът беше открит от екип с началник Милен Николов през 2014 година, при археологически разкопки на единствената раннохристиянска базилика в Община Бургас на полуостров Форос в землището на квартал Крайморие. Находката е единствена по рода си в света. Датирана е от VІ в. и се свързва с култа към св. Йоан Богослов. Той е бил обичан възпитаник на Исус Христос, заселил се по повеля на учителя си в Ефес, където е написал „ Апокалипсиса “. Според археолозите пилигрим от крепостта „ Порос” е направил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл скъпата светиня - ампула с лековит прахуляк.
Ампулата-реликварий ще бъде изложена за поклонение дружно с парченце от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим.

С това ще бъде обещано начало на акция за набиране на средства за изографисване на църквата. Тя се провежда от Инициативен комитет с ръководител проф. доктор Севдалина Турманова – зам.-областен шеф на Област Бургас.Всички набрани средства от дарения в деня на храмовия празник ще бъдат предоставени за изографисване на църквата.
Дарителската сметка за зографисване на храм „ Св. Пимен Зографски “ е:
IBAN: BG91BUIN95611100616355
BIC: BUINBGSF
Алианц банк България, клон Бургас
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР