- А1 е инвестирала около 200 млн. лева в своята

...
- А1 е инвестирала около 200 млн. лева в своята
Коментари Харесай

По пътя към 5G: 4G мрежата на А1 вече покрива 99%, а 4.5G - 90% от населението на страната

- А1 е вложила към 200 млн. лв. в своята 4G мрежа
- Над 1 900 базови станции са осъвременени с 4G през 2019 година
- Трафикът на данни в 4G мрежата на А1 в интервала 24-26 декември 2019 година е повишен с 64% по отношение на 2018 година, а изговорените минути с 0,3%
А1 разгласи данните за развиването на мобилната си мрежа към края на 2019 година. Компанията е разширила своята 4G мрежа и сега тя има 99% покритие на популацията, а 4.5G мрежата на А1 покрива 90% от популацията на страната или обитаемоте места с над 3 000 поданици. Само през последната година е обезпечено покритие на 4.5G за над 1,7 милиона евентуални нови консуматори, а оптималната скорост на събаряне на информация може да доближи 640 Mbps.
Развитието на 4G мрежата на А1 е подбудено от растящите потребности от мобилни услуги на клиентите. Резултатите на компанията демонстрират, че единствено през дните на Коледа (24-26 декември 2019 година) е записано 64% нарастване на трафика на данни през 4G по отношение на същия интервал на предходната година. За съпоставяне тази Коледа е регистриран растеж на изговорените минути от единствено 0,3% спрямо извършените диалози през 2018 година.
От стартирането на 4G мрежата досега телекомът е вложил към 200 млн. лв. в развиването ѝ. 4G мрежата на А1 покрива всички обитаеми места с над 1 000 поданици у нас при оптимално достижима скорост на събаряне до 390 Mbps. През 2019 година А1 e надградила близо 1 900 базови станции с 4G технология, което е направило мрежата налична за 99% от популацията на страната.
А1 е подобрилa своето 4G покритие по всички съществени и второстепенни пътища от републиканската пътна мрежа, като е отделила изключително внимание на автомагистрала „ Тракия “, пътуващите по която сега се радват на доста положителни мобилни услуги. Покритието на 4G е разширено и мрежата към този момент обгръща територии от всички планини, зимни и летни курорти, както и главните СПА дестинации, където са конфигурирани десетки нови базови станции.
В някои курортни дестинации като к.к. Слънчев бряг бе построен спомагателен капацитивен пласт, който да поеме пиковия трафик през летния сезон. Подобни ограничения са подхванати и за зимните курорти Банско и Пампорово, където мобилната мрежа на А1 обезпечава оптимални условия за клиентите както в обитаемоте места, по този начин и по ски пистите. Това освен ще усъвършенства прекарването на туристите, само че и ще разреши гладкото осъществяване на събития като Световната купа по ски в Банско през януари 2020 година Направени бяха голям брой усъвършенствания в мрежата и въз основа на противоположната връзка на клиентите от селски региони или градски елементи, където е имало по-ниски равнища на сигнала.
Телекомът стартира пръв внедряването на 4.5G в България в края на 2017 година, посредством технологията „ сливане на честотите “ (carrier aggregation). В началото новата технология беше налична единствено в по-големите зимни и летни курорти, само че към края на 2019 година тя към този момент е налична във всяко обитаемо място с над 3 000 поданици или 90% от популацията. Към този миг 4.5G покрива автомагистралите и първокласните пътища, всички курорти и туристически дестинации. Само за последната година технологията е внедрена в над 600 базови станции. Максималната скорост на събаряне на данни в 4.5G мрежата на А1 сега може да доближи до 640 Mbps, според от съответните условия и опциите на мобилното устройство на клиента.
„ Продължаваме да влагаме време, средства и познания в нашата мрежа, с цел да осигурим чудесно прекарване на клиентите и последователно се приготвяме за прекосяването към петото потомство мобилни мрежи “, сподели Красимир Петров, шеф „ Конвергентна мрежа и услуги “ в А1 България. „ През календарната 2019 година, трафикът на данни през 4G мрежата на А1 се е нараснал с 62% по отношение на предходната година, а за съпоставяне гласовите позвънявания са нарастнали единствено с 1,4%. Предоставихме първите цялостни IoT решения за премерване качеството на въздуха, мъдро сметосъбиране, умни измервания във водоснабдяването и други, което ясно демонстрира наклонността на пазара и растящите потребности на потребителите “, добави Красимир Петров.
През 2019 година А1 обезпечи и спомагателен потенциал на своята мобилна мрежа посредством създаване на над 10 краткотрайни уреди по отношение на провеждането на всеобщи събития, където има скупчване на доста консуматори на мобилни услуги на едно място. Примери за сходни събития включват Световната купа по ски в Банско 2019, фестивала „ Сурва “ в Перник, Националния фолклорен събор „ Рожен “, Църногорския събор „ В сърцето на Граово ”, Фестивала на фолклорната носия в Жеравна, концертите Hills of Rock в Пловдив, Varna Rock Fest, Coca-Cola Happy Energy Tour в София, Фестивала A to Jazz, визитата на папа Франциск в България и други сходни мероприятия.

А1 , част от A1 Group, е водещ снабдител на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията дава мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, в това число четири лични спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2, MAX Sport 3 и MAX Sport 4, платежни услуги, лична платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2018 година A1 България регистрира доходи от 446,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 138 милиона евро.
A1 Group е водещ телекомуникационен снабдител в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем страни: Австрия (А1), България (A1), Беларус (А1), Хърватия (A1), Словения (A1), Сърбия (Vip mobile) и Северна Македония (А1). Приходите на A1 Group за 2018 година са 4,47 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,38 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в региона на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със постоянен акционер в лицето на América Móvil – третият по величина снабдител на мобилни услуги в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР