А виокомпанията на страната, която е сред най-големите играчи на

...
А виокомпанията на страната, която е сред най-големите играчи на
Коментари Харесай

Край! Без дами и господа на борда на Луфтханза

А виокомпанията на страната, която е измежду най-големите играчи на интернационалния пазар, вкарва джендър-неутрален език. Той ще се употребява и в полетите на нейните дъщерни превозвачи Austrian Airlines, Swiss Air и Eurowings.

Но дали всички знаят какво значи "джендър-неутрален език "? Това разбиране става все по-популярно в последно време и има поради най-много обичайното обозначаване на половете като женски и мъжки - на езиково ниво.

Според все по-налагащото се разбиране, бинарното полово разделяне - т.е. разделянето на мъжки и женски пол - дискриминира тези малцинства, които принадлежат (или считат, че принадлежат) към разнообразни други полове, написа

Разнообразието и различността не са кухи изречения. За Луфтханза това е действителността, споделя пред Дъждовни води говорителката на компанията Аня Щенгер.

"На тази своя настройка ние ще дадем израз и посредством езика ", прибавя тя. Занапред водачите и стюардесите ще употребяват полово неутрални обръщения, да вземем за пример: "Драги посетители ", "Добро утро, добър вечер " или пък просто "Добре пристигнали на борда ".

Повече сензитивност към тематиката

"Това решение има алегорично значение. То може да бъде разтълкувано като опит за повече сензитивност на тематика джендър-различията и като поставящо под подозрение бинарните полове ", споделя пред Дъждовни води социоложката Александра Шееле от Билефелдския университет.

"Специално за хората, които считат себе си за представители на различен пол, както и за тези, които възразяват против бинарната полова система, към този момент се вкарва послание без "дами и господа ".

Решението на Луфтханза е в благозвучие с политиката на доста други огромни компании и организации, които предизвикват включването на хората с друга полова ориентировка и желаят да се опълчват против стандартите на тематика "джендър ". Става дума най-много за експанзиите против общностите ЛГБТИ, които най-активно се борят за джендър-равенство.

Редица интернационалните организации, в това число Организация на обединените нации и Европейски Съюз, вкараха специфични наставления за потребление на джендър-неутрален език. Наръчникът, отдаден на джендър-неутралния език, който Европарламентът издаде още през 2018 година, разяснява, че този език е нещо доста повече от елементарна политическа уместност.

Целта на джендър-неутралния език е да се заобикалят такива формулировки, които могат да се интерпретират като фатализъм, дискриминация или унизяване, доколкото внушават, че нормата се свежда до един избран пол или обществен "джендър ", написа в документа на Европарламента.

Достатъчни ли са формите за мъжки и женски жанр?

В немския език към този момент от дълго време в доста случаи се употребяват форми за мъжки и женски жанр като доктор и лекарка, редактор и редакторка, канцлер и канцлерка. Сега обаче новите трендове провокират комплициране и изострят две противоположни позиции. Привържениците на джендър-неутралния език настояват, че съществителните в мъжки и женски жанр (като тези в горните примери) са дискриминиращи във връзка с хората, които не считат себе си нито за мъже, нито за дами - и че това предизвиква сексистките предубеждения. Техните съперници обаче дават отговор, че опитите да се трансформира граматиката са същинско нападение против езика.

Миналата седмица американският автопроизводител Форд също вкара джендър-неутрален език. Компанията реши да размени даже употребяваната до момента дума за "председател " – вместо досегашното "chairman ", което съдържа думата "мъж ", отсега нататък ще споделя единствено "chair ".

Социоложката Шееле изяснява, че измененията в езика за значими, с цел да се сътвори у повече хора сензитивност към тематиката за половото разнообразие, само че в това време компаниите и организациите имат още доста друга работа за извършване. Тя твърди, че хората с небинарно полово схващане неведнъж са дискриминирани на работното място, че на избрани нива в йерархията тях въобще ги няма, че съществува разлика и в заплащането.

Международен ден на небинарните

"Съответните организации би трябвало да развият такава корпоративна просвета, където дискриминационните практики незабавно се огласяват, само че най-много не се позволяват ", споделя Шееле. Тя предлага въвеждането на квоти, провеждането на фирмени курсове против дискриминационните практики и постоянна оперативна оценка на служащите и чиновниците, с цел да се открият несправедливи структури на възнаграждение.

Днешният 14 юли е разгласен за "Международен ден на небинарните ". Неговата цел е да помогне за повече приемливост към хората, които считат себе си за представители на други полове (извън мъжкия и женския), да им обезпечи и повече правдивост в обществото. 14 юли е определен заради това, че се намира тъкмо по средата сред Международния ден на дамата 8 март и Международния ден на мъжа 19 ноември.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Франция. Мъж влиза в аптека: - Дайте ми, апелирам, черни презервативи! - А, за какво точно черни, мосю? - Съпругът на любовницата ми умря... - О,… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниОт през днешния ден до 16 август се одобряват кандидатури на обществени бизнесмени, които желаят да трансформират живота на децата и младежите в БългарияМедиците блокираха придвижването пред лечебното заведениеШофьорът бил пийнал и без книжкаДо 2030 година в страните от Европейски Съюз би трябвало да има към 3,5 млн. зарядни станции.Вчера страната регистрира над 2900 нови случая на коронавирус, при към 800 преди седмицаС нея Windows може да се употребява през уеб браузърСредствата ще бъдат изразходвани за 14 марки на концерна.Най-много новозаразени през миналото денонощие са регистрирани в СофияБившият министър председател и кметът на Благоевград Илко Стоянов ще би трябвало да изискат от Народното събрание да ги освободиДържавният глава на Бразилия се оплака, че хълца денонощноПредупреждение от първа степен – жълт код, е издадено за цялата странаКак се превежда дотация на партия със запорирани сметкиТалибаните са завладяли граничния пункт Спин Болдак, макар че афганистанските управляващи отхвърлят това да се е случилоВижте каква е причинатаЗасякоха нови случаи на „
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР