А вие приготвяли ли сте рибен сос вече?Необходими Продукти● риба

...
А вие приготвяли ли сте рибен сос вече?Необходими Продукти● риба
Коментари Харесай

Светъл рибен сос

А вие приготвяли ли сте рибен сос към този момент?

Необходими Продукти

● риба - 1 кг /опашки, глави/
● корени за чорба - 1 вр. /морков, целина, магданоз, праз, пащърнак/
● черен пипер - 3 - 4 зърна
● вода - 1 л
● сол
● брашно - 50 г /3 с.л./
● масло - 25 г /1 с.л./

Начин на подготвяне

Сосът, който ще опиша, е главен ярък рибен сос.

За да бъде подготвен обаче, е належащо да имаме налице рибен бульон. Затова ще стартира подготовка за него на първо място друго.

В 1 литър студена вода се пускат рибните отрязъци /опашки, глави, перки/. Всички елементи от рибите се завързват в марля и по този начин се варят, с цел да се пестят напъните и вероятността да останат дребни костички в течността.

Слагат се зърната черен пипер и малко сол. Оставя се да ври на спокоен огън близо един час. Изтегля се деликатно торбичката с рибните елементи и се прибавят корените за чорба, измити и нарязани авансово и бульонът ври още 15 минути. Подробно съм описала в артикули какво включва моята връзка корени за чорба, тъй като всеки е приел за себе си избрани зеленчукови корени за съществени. Прецежда се и е подготвен.

От този 1 литър вода би трябвало да се получи 1/2 литър бульон – това е процесът съкращаване, получава се редукция с съсредоточени аромати.

В дребна тенджерка се разтопява маслото и се запържват в него лъжиците брашно, до момента в който получи светлозлатист цвят. Силата на котлона е минимална, с цел да не прегори маслото.

С непрестанно бъркане се налива половината от рибния бульон. След 5 минути се прибавя и останалият бульон. Оставя се на слаб огън за 20-тина минути и се прецежда отново, с цел да се отделят, в случай че има неразбити бучици брашно, и сосът да придобие копринена консистенция.

Освен този главен рибен сос има ярък рибен сос Американски, Матроски, Аншуа, Сос със сметана.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР