А) Снимки в киноцентъра“Там, където се снима “Стани богат ли,

...
А) Снимки в киноцентъра“Там, където се снима “Стани богат ли,
Коментари Харесай

Какво е “Стани богат”?

А) Снимки в киноцентъра

“Там, където се снима “Стани богат ” ли ”, прецизира таксиметровият водач, когато му задавам посоката “Към киноцентъра ”. Потвърждавам съвсем параноично. Съоръжена с пакет чипс и бутилка минерална вода, наподобявам по-скоро на дебютиращ екскурзиант, в сравнение с разчувствуван участник. Докато софийският down-town, “Белите брези ”, “Борово ” остават зад тила ми, обмислям за издайнически знаци. Накрая запитвам водача от кое място знае, че играта се снима в Киноцентъра. “Редовно возиме участници ”, е задоволително, с цел да сляза успокоена, че не съм попаднала в сюжет но “Теория на конспирацията ”. В неделя късен следобяд най-оживеното място в Киноцентъра е крилото, където се снима играта. Откривам го по хората, които поради почивката са разпилени на двора, в коридорите, в кафенето.
Малко по-късно от изпълнителния продуцент Миро Янев узнавам, че облеклото на участниците не би трябвало да е casual, т.е. повърхностно, по тази причина безпогрешно се разпознава кой какъв е - костюмираните и гримираните са измежду щастливците, определени от компютъра да вземат участие в “Най-бързият печели ”, останалите, заложили на комбинации от спортно-елегантно до вечерно облекло, са публиката, а екипът на продуцентска къща Sia advertising, които осъществят играта, са с фланелки “Стани богат ”, с радиостанции или с листи в ръка. Всеки е концентриран в ролята си - интервюира, инструктира (и успокоява) участниците, приготвя сюжета, звука, светлината. В очакване на фотосите за следващата игра хората в публиката прелистват вестници или водят опознавателни диалози. Те са попаднали в студиото след специфичен тест. “Имаме претенденти за цяла година ”, изяснява Миро Янев интереса на феновете да станат част от “професионалната аудитория ”. Нейната роля е значима, тъй като поддържа главния участник с реакциите си, подсказва му разрешено, когато той употребява жокер “Помощ от публиката ”, само че не може да дава знаци през другото време, за което наблюдават двама внедрени “агенти ”. “Професионалните ” фенове откровено се разсмиват, когато на въпроса “къде чувате израза “билети за инспекция ” един от вероятните отговори е “трабантът на Паси ”. Въпреки че търпеливо ми изяснява цялата технология на асортимент на участниците и тайната подготовка на въпросите, Миро не е наясно, че подозренията и слуховете за нагласени питания или неслучаен избор на компютъра ще продължат. “Българинът обича да търси тайнственост във всичко. Само въпрос на шанс е да те изтегли компютърът, а в случай че се обаждаш настойчиво всяка вечер, рано или късно идва и твоят ред да попаднеш до предварителния асортимент ”, окуражава бъдещите кандидат-богаташи продуцентът.
Географската карта на късметлиите в българския вид на “Кой желае да бъде милионер ” включва преобладаващо софиянци, само че измежду близо 1300 участници са били и хора от Трявна, Златица, Божурище, Пирдоп, село Търнак и всевъзможни знайни и незнайни кътчета на страната. На стола на благосъстоянието сяда Чавдар Митов, за който цяло село стиска палци, тъй като е шеф на учебното заведение в благоевградското село Подеш. След него “човек, който може да прави най-добре зъби и деца ”, шеговито показва следващия щастливец Ники Кънчев... После участник, съпроводен в студиото за шанс от певицата Ваня Костова... Играта на британската компания Celador, чиито почитатели в 71 страни се пресмятат в милиони, се трансформира във феномен и в България.
“Ще вървя в чужбина, да се опитвам в британския вид на играта. Там ми стига и втора сигурна сума ”, взема решение Мирослав Деспотов от Пазарджик, който преди малко е имал шанса да играе за 100 000 лв., само че не е стигнал до “скъпите ” въпроси. “Бях нервозен, трябваше да съм по-спокоен ”, самоанализира присъединяване си юристът. “Специално основана за мен е тази игра. Изисква риск и познания ”, споделя Мирослав.
“Пет секунди до появяването на водещия ”, отброява един от стейдж-мениджърите (т.е. хората, които координират какво се случва в студиото). Докато Ники Кънчев приветства участниците в следващата игра, си припомням по кое време забелязах какъв брой известно е станало шоуто за “телевизионни милионери ” в България и неговият водещ. При появяването на първия брой на българския Playboy на корицата беше манекенката Юлияна Кънчева. Явно поради семейството няколко пъти чух уверените догатки на познати и инцидентни хора, че това е дамата на Ники Кънчев... А индивидът, който раздава обилно чекове на умните късметлии, към момента е ерген.

B) Училищно празненство

“Знаеш ли, че в един 4-и клас провеждат “Стани богат ” като празненство за края на годината ”, подмята някой. “Супер ”, споделям аз и в уречения ден се насочвам към 55-о учебно заведение. Не напълно събудена и може би заради това изпълнена с мъничко носталгия и доста трогване влизам в класната стая. Единайсетгодишни хлапета се щурат напред-назад и трескаво подреждат чинове. След едно много дълготрайно мотаене, изчакване и публична част, които съвсем са съумели да трансфорат умилението ми в скука, и възклицанията “супер ” и “няма ли да стартира най-сетне ” участниците в “Най-бързият печели ” заемат местата си. Двамата водещи подреждат стола на благосъстоянието и личните си места. “Коя е столицата на Австрия? ” Тримата, минали през предварителния кръг, се замислят, след това подвигат ръце, както се прави в час, само че с явно по-голямо предпочитание, а най-бързият извиква “Виена ”, преди още да бъде посочен.
“С кого си тук ”, пита единият водещ, а другият, преди да дочака отговора и края на ритуалното запознанство, стартира да изяснява разпоредбите: “15 въпроса, две сигурни суми - 50 стотинки и 1 лев, и огромната премия 1.50. ” Застанал е пред собственоръчно изрисуван афиш със стълбицата на благосъстоянието, до който виси различен, изобразяващ трите жокера. Обади се на другар се трансформира в попитай другар от класната стая, само че пък въпросите се оказват напълно същински.
“Кой е най-хубавият другар на Хари Потър? А. Драко Малфой; В. Бай Ганьо; С. Рон Уизли и D. Том Сойер ”. Играчът надълбоко се замисля и нервно се върти на стола, пробвайки се да улови някакво подсещане от публиката. Това обаче не е изпит, а съревнование и публиката съществено мълчи. “Какво мислиш? Нека да чуем логиката на твоите разсъждения ”, предлага единият от водещите, както си му е редът.
“Бай Ганьо и Том Сойер са от други книги, само че не знам дали е Драко Малфой или Рон Уизли, един от тях е. ” “Не си ли чел Хари Потър? ” “Ами единствено първата брошура... ” “И по нея можеш да отговориш. ” “Е да, само че съм напълно първоначално. ”
Вторият Ники Кънчев влиза в ролята си и връща поувлеклите се в диалог към играта, припомняйки жокерите. Играчът употребява жокер " помощ от публиката ".
“Вашата логичност беше брилянтна, използвахте верния жокер и дадохте правилен отговор ”, трагично оповестява водещият, а разчувстваната аудитория щастливо ръкопляска. Започват да се редят най-различни въпроси: от урока по география, от урока по музика, от книжките, които са четени в клас. Изобщо играта припомня сериозен тест, който ревизира не просто общата просвета на играчите, само че и знанията, които са натрупали през цялата образователна година. Водещите признават, че са препрочели учебниците и книжките си, до момента в който са съставяли въпросите. И макар сериозността на тестването всички наблюдават играта с интерес, публиката възклицава учудено понякога: “И това в случай че не го знаеш... ” Очевидно и тя си е припомнила образователния материал...
Когато вторият състезател получава чек за 50 стотинки, водещият тържествено афишира: “Първа сигурна сума! Аплодирайте! ” Третият състезател доближава до забележителната сума от 70 стотинки. (Някои въпроси са затруднили и мен, макар че от дълго време не съм на 11.) Водещите, които демонстрират наяве любознание към логиката на отговорите, остават постоянно учудени от него и разясняват: “В разсъжденията нямаше никаква логичност, само че това е... правилният отговор. ” Стратегията му е бързо да превключва от “брилянтна логичност ” към просто налучкване или потребление на верния жокер, само че въпреки всичко приключва играта благополучен. Не тъй като знае какво ще прави с премията, а поради тръпката. “Важното е, че направихме шоу ”, настояват водещите. А аз си потеглям с чувството, че съм била на напълно същинско “Стани богат ”, и си мисля дали да не се явя на предварителния въпрос следващата година.

C) Интелектуална вечеря

За пристрастените фенове играта се трансформира в “интелектуални хапки ”, които фамилиите гълтам дружно със “сладко-киселия сос ” на личните си страсти:
Този е най-симпатичен - нека завоюва! Ето този е млад, несъмнено по през целия ден седи на компютъра; естествено, че той има всички шансове да завоюва. Аз щях да отпадна още тук, какво е това сангрия. Никога не съм го чувала. Ама не е почтено, от време на време въпросите са толкоз лесни, а този...
Първа сигурна сума
Това са въпроси, на които чужденец не може да отговори. Той от кое място да ги знае тези неща. Гледай го - този не е чел “Пипи ”! Боже какъв брой е тъп. Е, аз да не съм задължен да виждам покемоните... Сега, в случай че има дете, ще успее да отговори... Прави се на забавен. Иска да се покаже, не да играе. Този е готин, желае да пие кафе в Амстердам. Ами това е хубаво. Виж, какъв брой е сладостен. Дано завоюва!
Втора сигурна сума
Ами в този момент, в случай че не отговори, какъв брой ще загуби. Много. Откажи се! Абе, като не си сигурен, откажи се! Не искай в този момент помощ от публиката - тя от кое място да го знае това. Публиката би трябвало да се пита за елементарни въпроси. Ти знаеш ли отговора? Какви са тези въпроси, никой не може да ги знае. А?! Той знае. Браво бе! Защо в този момент бави играта, гледай по какъв начин изнервя индивида, несъмнено му идва да го убие. Очевидно на Ники Кънчев този не му е приветлив. Защо? Добре играе индивидът...

D) Скачащ рейтинг

“Стани богат ” съществено усили гледаемостта на софийската ефирна “Нова телевизия ”, изключително в страната, където тя се популяризира единствено по кабел. Средният рейтинг на играта за юни е 5%, а от началото на годината е 6.7%, демонстрират данните от пийпълметрично изследване на TV Plan/TNS. Прави усещане, че от април рейтингът стартира да спада, което социолозите изясняват с увеличението на деня. Предаването губи публика заради ранния за лятото час. Профилът на аудиторията демонстрира, че “Стани богат ” е еднообразно харесван както от мъжете, по този начин и от жените; както от децата, по този начин и от пенсионерите. Все отново предаването печели най-вече фенове измежду хората сред 45 и 54 години. Предаването, в което беше извоювана огромната премия от 100 хиляди лв., е провокирало най-силен интерес в София, където аудиторията е стигнала до 19.7%.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР