А после ми говорят, че никога не критикувам Путин и

...
А после ми говорят, че никога не критикувам Путин и
Коментари Харесай

Как Путин сбърка 15-кратно по повод разстоянието между Русия и Аляска

А след това ми приказват, че в никакъв случай не подлагам на критика Путин и считам, че той е постоянно прав. Изобщо не е по този начин. Имам доста въпроси към него. Наистина, всички нямат доста общо с примитивните въпроси на пораженците (тип “Кога Путин ще си върви? ” и “Къде са парите от петрола ни? ”).

Моите въпроси са по-конкретни и детайлни. Трябва да се напише необятен коментар по този мотив. Сега обаче не ми се желае да подлагам на критика... а по скоро - леко да поправя Президента. Още повече, че съм длъжен да направя това, като създател на най-големия географски канал в съветския сегмент на интернет.

И по този начин, в едно от интервютата на Путин чух фразата, че “от Русия до Аляска има едвам 60 километра”, в случай че се брои от Чукотка до Аляска.



Общо взето грешката тук не е изключително огромна. Може даже да се каже, че такава съвсем няма. Просто по този образец желая да опиша един забавен факт - от Русия до Съединени американски щати в действителност дистанцията въобще не е 60 километра, а едвам 3600 метра. Как по този начин? Ще опиша.

Беринговият проток

И по този начин, в случай че погледнем източният завършек на Русия, ще забележим, че Чукотка и Аляска се отделят от много тесния Берингов проток. Неговата минимална широчина, в случай че сме точни не е 60, а 82 километра. Това е първата корекция към думите на Путин, само че не е главната.



Ако погледнем по-внимателно, се откриват нюанси. Вижте картата.



Близо до най-кратката линия сред Чукотка и Аляска има едни острови.



Това е Диомидовият архипелаг, състоящ се единствено от два острова: Ратманов и Крузенщерн.

Чували сте тези семейства, нали? Абсолютно. И Ратманов, и Крузенщерн са съветски мореплаватели. А самите Диомидови острови в миналото са били изцяло съветски.

Сега те са поделени сред Русия и Съединени американски щати. Остров Ратманов принадлежи на Чукотска самостоятелна област, до момента в който Крузенщерн на щата Аляска.

Наистина, американците избират да назовават острова Икналик, което на езика на ескимосите значи “Противоположен”.



Разстоянието сред тези два острова е едвам 3600 метра. Което е повече от 20 пъти по-малко от ширината на целия Берингов Пролив и 16 пъти по-малко от дистанцията, за което приказва Путин.

Интересна обстановка

Освен, че тези два острова сближават Русия и Съединени американски щати на “неприлично” близко разстояние, там има още един много забавен географски миг.

Островите от Диомидовия архипелаг въпреки и да са ситуирани един до различен, се намират в разнообразни часови пояси. При това разликата сред тези пояси не е един час, както нормално, а съвсем денонощие - 21 часа.

Тоест, всеки нов ден стартира от остров Ратманов, по-късно гладко се завърта към планетата през цяла Русия, Европа, нататък към Атлантическия океан към Северна Америка и едвам откакто мине цяла Америка той, най-сетне, доближава до Аляска, където под неговата власт попада и остров Крузенщерн.



Така, гледайки от единия остров на другия, може да видите през вчерашния ден. Или на следващия ден. Въпрос на позиция.

Впрочем, точно по тази причина назовават остров Крузенщерн Вчерашният остров, а остров Ратманов - Утрешният остров. Такава ми ти романтика.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР