а първи път в историята общата маса на направеното от

...
а първи път в историята общата маса на направеното от
Коментари Харесай

Шокиращо, човешкият отпечатък вече е по-голям от цялата природа

а първи път в историята общата маса на направеното от хората надвишава биомасата на Земята. Това оповестиха учени в сряда, описвайки станалото като минава на „ пресечната точка” след която отпечатъкът на човечеството е по-тежък от този на цялата жива природа.

Масата на пътищата, постройките и други издигнати или създадени от хората материали се удвоява почти на всеки 20 години и създателите на проучването считат, че понастоящем „ сътвореното от човешка ръка” тежи 1,1 трилиона тона. Тъй като човечеството е нараснало потреблението си на естествени запаси, тежестта на живата биомаса - дървета, растения и животни пък е намаляло на половина след земеделската гражданска война и сега е единствено 1 трилион тона.



За съпоставяне човешкият отпечатък е бил равностоен на единствено 3% от биомасата на Земята при започване на предишния век, сочат данните, оповестени в „ Нейчър”.

Но след световния индустриален взрив след Втората международна война производството се е нараснало до степен, при която хората в този момент създават приблизително всяка седмица еквивалента на тежестта на цялото човечество.



„ Това изследване дава самобитна фотография на „ общата картина” на планетата през 2020 г.”, разяснява съавторът Рон Майло от факултета за растения и екология в Израелския теоретичен институт „ Вайцман”. „ Надяваме се, че откакто имаме тези ненапълно шокиращи цифри пред очите си, ние можем като тип да поемем отговорност.”



Въз основа на голям брой индустриални и екологични данни, проучването пресмята, че човешкото произвеждане възлиза на към 30 гигатона годишно. При настоящия ритъм на повишаване, основаното от индивида евентуално ще тежи към три трилиона тона до 2040 година В същото време общата биомаса понижава, основно заради обезлесяването и измененията в земеползването, проправящи път за интензивното земеделие. Сградите и пътищата съставляват по-голямата част от изкуствената маса, а редица строителни трендове - в това число прекосяване от тухли към бетон в строителството в средата на 50-те години – способстват за увеличението на човешкия отпечатък.

„ Вече не можем да отхвърляме централната си роля в естествения свят”, показва водещият създател на проучването Емили Елхачам.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР