А някои бъркат лютеница… Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГВсички още се

...
А някои бъркат лютеница… Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГВсички още се
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Как направиха Радев за петдесет стотинки

А някои бъркат лютеница… Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ
Всички още се чудят какво търсеше съветската посланичка Митрофанова точно на 6-ти септември в Пловдив – на тържественото честване на Съединението. На този ден там ли е мястото на съветския дипломат? Та нали тъкмо Съединението на България е провъзгласено, макар неодобрението на Русия. Която след това подкокоросва Сърбия да ни разгласи война. Ако Захари Стоянов или Стефан Стамболов бяха там, на това честване, и мернеха Митрофанова, смятате ли, че щяха да я погледнат с утвърждение, без да я напопържат?

А нашият президент я позволи зад тила си. Снимка е запечатала паметния миг – Радев и вицето Йотова са клекнали да отдават респект на героите от Съединението, а зад тях Митрофанова – права /даже и коляно не ще да подвие/, ги гледа отвисоко – като помешчик крепостни селяни.

Откакто е тук, дипломат Митрофонова се държи като съветски помешчик – жестоко и безсрамно. Сякаш преднамерено, с цел да опитва до каква степен ще ѝ го разрешат.

А президентът и неговото държавно управление ѝ разрешават своеволията. И нямат срещу да се навеждат пред нея.

След навеждането в Пловдив последва още по-голямо – президентът Радев се срещна с управлението на „ Лукойл ”, с цел да договаря по-ниски цени на бензина. Сякаш това е президентска грижа, а не работа на служебното държавно управление и енергийния министър. Една детайлност: преди срещата с Радев „ лукойлците ” се отбили при Митрофанова – там евентуално са чули указания по какъв начин да водят договаряния с българите и с какъв брой стотинки (копейки) да правят отстъпка. Бензинът, както и газът, за руснаците не е стока, а оръжие за напън и рекет.

Президентът побърза да се похвали с триумф в договарянията с съветските „ бензинджии ”. Бил свалил цените на бензина под три лв.. Но – единствено по бензиностанциите на „ Лукойл ”. Нещо като платена реклама на веригата.

Излиза, че от „ Лукойл ” направиха нашия президент за петдесет стотинки.

Голямата изгода за страната и българите ще е, в случай че най-сетне някое наше държавно управление успее да накара компанията „ Лукойл ” да заплати налози. Друга огромна изгода ще е, в случай че някой финансов министър най-сетне инсталира измервателни уреди на входа и на изхода на „ Нефтохим ” в Бургас, с цел да управлява облагите на монополиста.

Е, някои водачи и на понижението под три лв. ще кажат едно нашенско: благодат версин!

Ама за петдесетина стотинки струваше ли си навеждането на цялостен държавен глава пред съветските рекетьори?

М. Вешим
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР