А най-често избирателите имаха проблем с машините заради затрудненията, които

...
А най-често избирателите имаха проблем с машините заради затрудненията, които
Коментари Харесай

Избирателната активност сред българите в Турция надмина очакванията

А най-често гласоподавателите имаха проблем с машините поради усложненията, които имат с българския език

Оправдаха се упованията за висока изборна интензивност измежду българите в Турция, тя даже беше по-висока от плануваната, съобщи пратеникът на bTV в турския град Чорлу Стоян Георгиев.

В този град на изборите през юли гласоподаваха 2600 души, а на вота „ 2 в 1 “ през ноември – съвсем 8000.

Репликите сред президента Румен Радев и водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на консултациите за сформиране на кабинет е това, което гласоподавателите в Чорлу най-често цитират и показват като причина да чакат с часове, само че да гласоподават.

„ Аз съм български жител, първата ми мотивация е, че съм български жител и би трябвало да си извърша дълга към България. Макар че пребивавам в Турция първата ми мотивация е, че съм български жител. постоянно сме били лоялни към нашата татковина България. Подчертавам нашата татковина България. Не може по този начин да ни карат да ставаме второкласен жители. Ние по тази причина сме тук, видяхте какъв брой хора идват да гласоподават, чакат на опашките. може би си губят времето, само че споделят – ние сме български жители и ще гласуваме “, споделя Ахмед Адем, преселник от Добрич.

Зам.-кметът на Чорлу Гюнер Четин, роден в добричкото село Крушари, е най-влиятелната политическа фигура измежду изселниците ни в 250-хилядния град.

„ България е нашата татковина., това би трябвало да го кажем тъкмо и ясно да го схванат някои хора, тъй като там се вършат някакви изказвания и се пита: Коя е вашата татковина. Президентът Радев беше питал господин Мустафа Карадайъ. Това беше доста грозно и ние ще потвърдим на всички коя е нашата татковина “, разяснява Четин.

Повече от нормалното по време на акцията турските медии призоваваха българските жители да гласоподават всеобщо. А най-често гласоподавателите имаха проблем с машините поради усложненията, които имат с българския език.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР