А ко обичате спокойствието на малките стари села с каменни

...
А ко обичате спокойствието на малките стари села с каменни
Коментари Харесай

На море по калдъръма

А ко обичате спокойствието на дребните остарели села с каменни къщи и калдъръмени улички, можете да посетите тези места. Те са относително покрай границата, а друго тяхно преимущество е, че са доста покрай морето.

Афитос

Традиционна гръцка архитектура, дребни фамилни хотелчета, таверни с живописна панорама към морето – Афитос е на по-малко от 90 км от Солун, на първия ръкав на Халидики - Касандра. Разположено на високия морски бряг, от селото се открива хубав панорамен аспект към Ситония. През лятото е много посещавано място. Атмосферата е очарователна – можете да послушате гръцка музика онлайн, да посетите някое от магазинчетата за сувенири или да похапнете фермерски сладолед или сладкиши.

Къщите тук са строени от локален варовик и са образец за каменоделството през XIX век. На площада, в огромна обичайната къща се намират кметството и етнографски музей. Селото е съществувало още през XIV век, разрушено е по време на протести в Османската империя и издигнато отначало през 1827 година

Никити

Освен че е известно с красивите плажове, градчето Никити има непокътната остаряла част, която е по-навътре в сушата, във вдлъбнатините сред два хълма. На единия от тях, над къщите, се извисява черква. Старо кафене, стръмни калдъръмени улички, галерии са част от атмосферата на това като че ли застинало във времето място, което пази духа на зародилото през XIV век населено място на полуостров Ситония.

Партенонас

Също на Ситония, тъкмо над Неос Мармарас, се намира възроденото село Партенонас. Подобно на други села, то е било изцяло изоставено от жителите си. Преоткрито през 70-те години на 20 в., последователно още веднъж се оживява. Любопитно е, че първите нови заселници в действителност са германци. Много от потъналите в зеленината на хълма остарели къщи са към този момент реставрирани, строят се и нови, само че в стила на присъщата архитектура от византийско време.

Макриница

"Балконът на Пелион " – по този начин е известна Макриница и името не е обещано инцидентно: от тук се открива спираща дъха панорама към Волос и залива.

Само на 9 км от Волос, Макриница е на 800 м надморска височина. Селото е амфитеатрално ситуирано, къщите са като висящи декорации в зеленината на планината Пелион – планината на аргонавтите и мъдрия кентавър Хирон.

На централния площад на Макриница са ситуирани няколко заведения. От тук, като допълнение на кафето или обичайните сиропирани сладкиши, ще се насладите и на невероятната гледка.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ-->.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Турист бил на екскурзия в Шотландия. Завели го на фамозното езеро Лох Нес. Въртял се той край брега, разглеждал - няма никакво страшилище. Обърнал се… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниСтратегическият проект Renaulution слага електрификацията в основата, върху която да се построи бъдещето на компанията.Тя е подобаваща за нишови офанзиви към съответни мишениАмериканският държавен глава акцентира, че Съединени американски щати ще останат бдителни пред опасността от терористичните групировкиИнцидентът е станал на ул. " Адам Мицкевич " Коментар на ръководителя на публичния съвет към ЦИК Росица Матева " Защо да вършим кабинет, с цел да влезем в сандвича на Движение за права и свободи и ГЕРБ ли? ", oтсече Румен ГечевТой е обвинен, че е провел подготвителни лагери на терористичната организация в Сирия и ИракСцената е съществувала до 19 в., когато е отстранена поради археологически разкопкиКапсулата " Дракон " се спусна с парашут в Мексиканския заливВижте кои са те:Над 50 чиновници на реда са потърпевши, а повече от 250 протестиращи са били арестуваниОт кралското семейство разпространиха фотография на порасналата принцесаСъщо по този начин той изрази съболезнованията си за трагичния случай в Израел, при който 45 души починаха по време на религиозна церемонияДвадесет и осем от общо 42 окръга в страната попадат в така наречен " зелена зона " Следвайки стъпките на майка си, принцеса Даяна, принц Уилям избира хотел „ Карлайл ”Шолц се отхвърля от пенсионната промяна, за която Брюксел от дълго време настояваОт мрежата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР