А да застане като министър-председател на държава с достойнство, каквато

...
А да застане като министър-председател на държава с достойнство, каквато
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: Кирил Петков да спре да се държи като управител на индианска провинция в Канада

А да застане като министър-председател на страна с достолепие, каквато е България, посъветва водачът на Вътрешна македонска революционна организация
Красимир Каракачанов, някогашен вицепремиер и водач в оставка на Вътрешна македонска революционна организация, в изявление пред Цоня Събчева за обзора на деня на Радио „ ” „ Това е България ”

Водещ: 150-те години от рождението на Георги Николов Делчев единствено демонстрираха до каква степен ръководещата политическа класа в двете прилежащи страни не са оказва на нивото на неговия исторически талант на революционер-визионер, съумял да види през епохите и оковите на робството бъдещето на този район. Подценяването на делото на Гоце Делчев, гарнирано с желанието да не ядоса домакините, подтикна министър председателят Кирил Петков при първото му посещаване в Скопие да не сервира цветя и не отдаде респект пред неговата памет. Нататък се оказа елементарно – Пендаровски одобри ОМО „ Илинден “, Драги Георгиев предложи историческата комисия да се замрази 2-3 години, Ковачевски и Османи отпътуваха за Брюксел в деня на неговата годишнина. И какво се оказа – можем да дотираме самолетната линия Скопие-София, само че Гоце Делчев като че ли постоянно ще ни разделя? Наш посетител е някогашният вицепремиер и водач в оставка на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов. Какви мисли ви навяват тези събития от годишнината на Гоце Делчев?

Красимир Каракачанов: Вижте, ясно е, актуалният министър председател Кирил Петков, който не е живял в България и не си е направил труда да прочете нещо за историята на България, още по-малко по тематиката „ Македония “. Аз за разлика от него съм наясно какво се случва в Скопие и доста пъти съм казвал, че когато България се държи прекомерно общително, прави отстъпки, които тя счита за жестове на благосклонност, в Скопие това не се схваща като жест на благосклонност, а се схваща като уязвимост и подготвеност за компромис. Всъщност, макар че през днешния ден пресслужбата на Министерския съвет пусна информация за някакви взаимни празнувания, такива взаимни празнувания в България и Македония във връзка 150 години от рождението на Гоце Делчев нямаше. Защото, забележете, какво се случи в Скопие: в Скопие в действителност формалното празненство, на което участваха македонските ръководещи, беше в 09.30 часа сутринта. То завърши някъде към 11.00 часа българско време. В 13.00 часа там се появи българският външен министър, съпроводен, забележете, не от своя сътрудник външният министър на Северна Македония, а съпроводен от министъра на културата. Едва ли не Скопие какво демонстрира – ние си вършим нашето празненство, а това, че тук ни се натрапва някаква българска министърка – добре, ще ѝ пуснем някой, който не е на нейното равнище като компаньон и това е. Самият президент Пендаровски когато го питаха публицистите в Скопие имало ли е взаимно честване, той сподели: „ Не знам да има взаимно честване “ – непосредствено и искрено. За какви взаимни празнувания ми приказва Кирил Петков? Той или не е в час какво се случва, или счита, че може да ни направи на простаци за следващ път.

Хайде да се върнем в България – в случай че приказваме за взаимно честване, кой беше представителят на Северна Македония на тържеството в Благоевград довечера – никой, никой. Дори посланикът, те нямат дипломат от 2 години, само че даже краткотрайно изпълняващият тази служба не отиде до такава степен. Тоест, взаимни празнувания нямаше.

Това, което Вие споменахте във Вашия анонс, в случай че го вземем поради изявлението, т.е., дейностите на Пендаровски безусловно няколко дни откакто Кирил Петков върви да им прави теманета, отиде им на крайници в Скопие, той първо, незабавно след срещата с нашия министър председател съобщи непосредствено: „ Какви българи в Македония и каква смяна на Конституцията? България да си промени Конституцията и да признае македонското малцинство “. Изключително безочливо изявление на президента на една страна, която чака от нас да я подкрепим за започване на договаряния с Европейския съюз. Няколко дни по-късно същият този Пендаровски одобри в Скопие делегация на противозаконна сепаратистка организация ОМО „ Илинден “. Това не са ли ясни знаци, какво е желанието на Скопие? От друга страна, неслучайно излезе членът на историческата комисия Ванчо Георгиевски, който не е какъв да е, а той е под директното управление, и това е обществена загадка, знаят го всички членове и от българска, и от македонска страна в комисията, той непосредствено получава своите указания за работата си от шефа на македонските специфични служби Виктор Димовски, който дава отговор за тази комисия от първия ден на нейното основаване. Какво още би трябвало да се случи, че българският министър-председател да спре да се държи като шеф на индианска провинция в Канада и да почне да се държи като министър-председател на една страна с достолепие, каквато е България.

Това се случи през днешния ден – за следващ път наивността и нелепостта, а може би желанието да се извърши непозната поръчка на по-големите ни братя сега съдружници, докара до следващото оскърбление на България. Това се случи на връх 150-я рожден ден на огромния български бунтовник Гоце Делчев. Вземете и речта на българския министър председател в Благоевград – да оставим настрани, че в една директория някой му беше написал нещо и той мъчно го четеше, сричаше, това е позор, само че да го оставим настрани, ами тя речта му е като тирада на… по какъв начин да Ви кажа, на някой африкански дипломат, пристигнал в България и поканен на паметника на Гоце Делчев, а не като министър председател на суверенна страна.

Водещ: Не като българин.

Красимир Каракачанов: Не като българин. Извинявайте, само че в случай че някой мисли, че може да пристигна и да опитва в България някакви хрумвания, подсказвани му от непознати посолства или непознати фактори, ние най-сетне би трябвало да кажем: „ Извинявайте, само че царят е гол. Царят е гол. Няма нови облекла “ – спомняте си тази приказка, която сме учили в учебно заведение преди време. Той евентуално и това не е чел, тъй като в Канада може и да не го е учил. Това е истината. И тя се вижда, и докара още на 32-ия ден от ръководството на това държавно управление до раздор сред президент и министър председател. Президентът, който ги извади от нищото тези момчета с концепцията сякаш да не престават някаква смяна, единствено на 32-я ден им дръпна ушите, тъй като ги вижда какво вършат. Тези хора очевидно нямат никакво желание да служат на българските национални ползи. Но това е, за жалост, ситуацията.

Водещ: На още нещо желая да обърна внимание, господин Каракачанов, Сдружението на историците в Северна Македония излезе с митинг и угриженост във връзка на известието, че България и Скопие биха могли да приготвят взаимно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев. И предизвестяват: „ Ако такова политическо решение в действителност бъде взето, това би било съдбовен удар върху македонската самородност “. И с цел да не се накърни македонската еднаквост, отиват Ковачевски и Османи в Брюксел, нашите властимащи се вършат на „ хвани ми шапката ”, а ние тук стоим и се чудим какво да обясняваме.

Красимир Каракачанов: Какво имаме да обясняваме ние? Аз съм го споделил от дълго време и мисля, че когато аз бях вицепремиер на Република България и участвах в правенето на политиката ни, политиката беше ясна – в края на краищата не България се моли на Македония да влезе в Европейския съюз, а Македония желае да влезе в Европейския съюз. Извинявайте, само че след безусловно за 10 дни една поредност от унизителни актове, които ни сервират от Скопие, България би трябвало да вземе ясна и почтена позиция и да каже простичко и ясно: „ Вижте в този момент, ние имаме контракт, подписан на 1 август 2017 година, в този момент сме при започване на февруари 2022 година – близо 5 години Вие не изпълнявате нищо от този контракт, безусловно нищо. В този контракт са записани няколко фундаментални неща: честване на исторически събития и персони от общата и история. Там се приказва за общата ни история. Ако Вие не желаете да спазвате контракта сред България и Македония, затова няма смисъл повече да се напъваме и да беседваме. Ако желаете да спазвате и когато решите да спазвате контракта и да бъдете градивни в естествения разговор, обадете се, ще продължим да приказваме., до момента в който Вие не решите в действителност какво желаете “.

Вие във Вашето ревю и във Вашия въпрос пропуснахте още един факт – водачът на опозицията Мицковски през вчерашния ден в Народното събрание се е държал като кръчмарски, по какъв начин да кажа, хайде да не го наскърбявам, само че се е държал като в механа – България да се извиняла. За окупацията, за евреите, България да се извини защо ли не.

Водещ: За фашизма, за всичко.

Красимир Каракачанов: Направо. За същия този фашизъм, който същият този Кирил Петков съобщи в Скопие, че съществувал в България. Извинявайте, защо приказваме? Значи тези хора – те не знаят на кой свят се намират. Те доста добре осъзнават и виждат, че в резултат на външен напън нашият министър председател е пристигнал с концепцията да извърши непозната поръчка. Може би са им споделили: „ Спокойно, това е нашето момче, дето сме го назначили. Той ще клекне. Спокойно, чакайте малко “. И те са държат безочливо и безсрамно. Да де, може да са те определили в американското посолство да станеш министър председател на България, само че е обикновено като си се заклел, ти си се клел пред Българската конституция, че ще спазваш законите на България, Конституцията на Република България и ще работиш в полза на българския народ. Там не написа, че работиш в полза на една или друга непозната страна. Всъщност, защо приказваме за Конституцията, като тази същата Конституция, в която той се закле, той я наруши още преди да се закълне в нея, само че това е друга тематика.

Сега, доста хора споделят: „ Ама то какво стана, пристигнаха сякаш смяната, пък смяната подвигна цените на тока, на газа, на питателните артикули “ – отговорът е доста простоват: тези хора Ви дадоха обещание да изчегъртат предходните. Те се пробват да ни изчегъртат като почнат с хрумвания за правосъдни промени, уволниха в това число чистачките в министерствата. Сега, различен е въпросът, че назначиха роднините си, приятелите си, само че те не са Ви обещавали да понижат цената на тока, а и Вие не сте им го поискали. Те желаеха да изчегъртват. Да, Вие им гласувахте да изчегъртват. Сетих се, като споделих за чистачките и за роднините и приятелите, в случай че аз като вицепремиер преди 4 години бях назначил жена ми на 3 държавни служби, както го направи сегашният вицепремиер в това държавно управление, жена ми да заема 3 държавни длъжности – такива, несъмнено, хубави длъжности, от които получаваш по 4-5 хиляди лв. за всяка служба, пък в действителност я изпълняваш една от трите, я не – какво щеше да се случи с мен и по какъв начин щяха да реагират медиите в България? Сигурно щяха да ме гръмнат и да ме вземат на балон, както се споделя. Само че не го виждаме това, то се приема за обикновено. Да нарушиш Конституцията е обикновено, да назначиш роднините си и приятелите си на държавни служби е обикновено. Ако това е смяната в България – извинявайте, но то това го виждаме 30 години, каква смяна е това?

Същото е по тематиката „ Македония “. По тематиката „ Македония “ това държавно управление приготвя същото национално изменничество, каквото направиха комунистите през 1946 година, признавайки претенциите на Титова Югославия за македонско малцинство в България, отказвайки се от българската история и казвайки, че цялата история на българския народ в Македония, в това число и Гоце Делчев, не са български. Апропо за Вашите слушатели да напомня, че костите на Гоце Делчев, пред които през днешния ден в Скопие вървят да се кланят македонските политици, те бяха в София и бяха предадени на Скопие точно от едно сходно предателско държавно управление. Костите на Гоце Делчев! Сегашното държавно управление не прави ли същото? Абсолютно същото.

Аз съм уверен, за жалост, че този популярен българин – Гоце Делчев, се върти в каменния си саркофаг в сърбоманската черква в Скопие… Казвам сърбоманска, тъй като църквата „ Свети Спас “, в която са положени костите му, е била сърбоманска черква още от началото на ХХ век. Тя не е била част от Българската екзархия. За Гоце Делчев, който е бил преподавател на Българската екзархия, и забележете – преподавател не по македонски език и македонска история, а по българска история и български език. Е, това е действителността сега.

Има едни нахалници в Скопие, които считат, че могат да се подиграват с България. Имаме едни бездушници в България, които назовават себе си някаква „ смяна “, които са подготвени да обслужват тяхната безочливост и безсрамие. Това е ситуацията и равносметката от този ден.

Водещ: Случайно ли македонският президент Пендаровски съпостави българския министър председател Кирил Петков с бореца против апартейда в ЮАР Нелсън Мандела и упрекна предходното българско държавно управление за това, че е имало някакви министри, които били сипели език на ненавист, обидна изразителност били употребявали?

Красимир Каракачанов: Аз не знам някой в България да е наричал популацията на Северна Македония или политиците на Северна Македония „ татари “ или „ монголи “, или да ги е наричал „ роми “ и така нататък Но днеска тази агитка, която беше строена да посрещне българската министърка на външните работи, викаше „ Бугари – татари “. Извинявайте, но Вие чухте ли на площада в Благоевград някой да скандира „ Македонски роми “ или да извади подобен надпис? Не чухте, нали?

Водещ: Няма да чуем.

Красимир Каракачанов: Да, тъй като в България в никакъв случай не се е случвало това. В България към Македония отношението постоянно е било като към хора, с които сме една кръв.

Водещ: Като към братя.

Красимир Каракачанов: Което е по този начин. Политиката на ненавист, политиката на втълпяване на цялата тази скотщина, която виждаме и през днешния ден, е политика на македонските държавни управления. И е извънредно безочливо от страна на президента Пендаровски да твърди, че България е насаждала език на омразата. Извинете ме, хайде да отворим учебниците – учебника по история в България и учебника по история в Македония. В учебника по история в България – да, ще прочетат за Гоце Делчев, че е деятел на българското национално-освободително придвижване в Македония и Одринска Тракия. Точно по този начин е. Български преподавател – също правилно като факт. Ще прочетете, че Илинденското въстание е вдигнато от българската организация Вътрешна македонска революционна организация за освобождението на българския народ в Македония и Тракия. Ама няма да прочетете обидни квалификации. Тук е турското население от тогавашната Османска империя и тук е популацията в настояща Северна Македония. Отваряме учебника на Скопие и вътре четем: „ Бугарите са татаро-монголско племе “. Т.е. ние, българите, сме татаро-монголи. „ Българите са окупатори “, „ Българите са фашисти “. Цар Самуил бил „ македонски цар “, който освен се борел против Византия, само че той се борел и против „ бугарите “. Значи освен погрешни исторически обстоятелства, само че и обидни квалификации. Ние не сме чули българската аудитория да скандира обидни лозунги – било по мачове, било по сходни публични мероприятия против някой македонски политик. В Скопие го чуваме всеки ден – и то обидни квалификации. Аз не съм чул български публицист да напише, не съм го прочел, не съм го и чул български публицист да напише обидна подготовка към македонските дами, до момента в който в скопската преса няколко скопски публицисти си го разрешават – какви били българките. А един дори си разреши, който е член на техния Съвет на електронни медии, дори мисля, че е ръководителят на тоя техен съвет, да назова българската външна министърка „ фригидна кучка “, която той можел да купи за „ две цървени “ – „ две цървени “ бяха огромните банкноти в някогашна Югославия.

Извинявайте, но защо приказваме? И за какво би трябвало да продължаваме да приказваме за един сходен дебелашки хайлайф в Скопие? Това е моят извод за обстановката. И го споделям като човек, който 30 и няколко години освен чете по тематиката, само че и действително работи по този въпрос. И тук идва някакъв юноша – ни лук ял, ни лук мирисал, за жалост и пет страници не прочел, и стартира да извършва някакви непознати поръчки под формата на нови връзки, нов климат. Какъв е новият климат? Нали го видяхме към този момент.

Водещ: Г-н Каракачанов, по какъв начин ще приключи тая сага? Защото тя е сага. Ако беше единствено като при Вас, както Вие имате внук, който носи името Георги Николов Делчев – кръстен на Гоце Делчев. Но това е хубавият завършек на историята. А по какъв начин ще приключи другата – историята сред България и Северна Македония?

Красимир Каракачанов: Историята сред България и Северна Македония ще приключи по метода, по който е завършвала постоянно, когато политиците от едната или от другата страна на границата не са правили нелепости. Между другото, сред хората няма проблеми. Ей в този момент, в случай че отидете в Банско, ще видите, че е цялостно с македонски туристи, които не държат в менюто да написа на така наречен „ македонски език “, доста добре си четат български, пробват се да приказват даже книжовния български. Ако отидете на следващия ден пред Министерството на правораздаването, ще видите опашката от македонски жители, които се редят и подават молби за българско поданство. Ако отидете в който и да е български университет, ще видите десетки студенти във всеки един от тези университети, които са се записали да учат в България. Хората нямат проблем. Политическият хайлайф в Скопие има проблем и доста вярно са го споделили през днешния ден тези така наречен „ историци “ в Македония – споделям „ по този начин наречени “, тъй като те не са историци, те са политическа поръчка. В Македония историята е в приложимост за идеологически потребности. Те доста вярно са го споделили: ами, в случай че ние признаем, че Гоце Делчев е българин, къде отива нашата еднаквост? Много вярно са го споделили.

Водещ: То в действителност това е целият проблем.

Красимир Каракачанов: Точно по този начин.

Водещ: Ако те признаят общите корени с българската история и език, те завършват като митология.

Красимир Каракачанов: Естествено.

Водещ: Целият балон, който градят в продължение на последните 30-40 години, той се пуква.

Красимир Каракачанов: То този балон е от 1944 година, към този момент. Целият сърбомански балон завършва. Този балон, който им беше импортиран от Белград за изкуствена нова македонска нация и беше подсилен от Съветския съюз.

Водещ: И беше инспириран от Коминтерна.

Красимир Каракачанов: Точно по този начин, а в този момент подкрепян и от Русия. За страдание, поддържат същия тоя сърбомански балон и американците. Да, тяхната еднаквост завършва, само че аз не мога да схвана за какво би трябвало да крадеш историята на различен народ, с цел да се направиш на доста остарял, доста античен, доста интелигентен. Много е просто. Австрия и Германия – до 1945 година австрийците са били освен част от немската нация, те и до ден сегашен, в случай че ги попитате какъв език приказват във Виена, няма да ви кажат „ австрийски “.

Водещ: Те споделят „ немски “.

Красимир Каракачанов: Самата Австрия след Първата международна война се назовава Република Германска Австрия. Тези хора в този момент са две обособени страни – Австрия и Германия. Говорят един и същи език. Вие да сте чули австрийците да претендират, че примерно Фридрих Барбароса, да кажем, е австриец, а не е бил немец? Ами, няма да чуете, тъй като хората са възпитани, тях не са ги възпитавали сърбоманските мародери от Белград и учителите им от Коминтерна – те са приключили някакво обикновено обучение в естествена Европа. И до ден сегашен австрийците си споделят: Австрийската република съществува от 1918 година. Това е. Защо би трябвало да искаш да имаш история от 3000 години? Ние това им споделяме: да, историята ни до 1944 година е обща. След 1944 година Вие решихте да изпълнявате постановките на Титова Югославия, обявихте някакъв обособен народ, избихте хиляди хора, с цел да не бъдат българи, с цел да уплашите другите да се назовават „ македонци “. Добре, това е Ваша воля. Но ние няма по какъв начин да се съгласим с Вашата имитация. Че какъв Ви е казусът?! Обявете си, че сте си основали нацията в 1944 година. То по този начин или другояче го има по протоколи – въпреки всичко това е средата на ХХ век, на фотоси. Има фотоси, фотографии, които те самите са си правили. Комисията по македонския език, която е написала на дъската новата писменост. Има протоколите, в които спорят и в които някои от така наречен „ учени “ в Македония 1945 година споделят: „ А бе, дайте да сложим две-три сръбски букви, да не е напълно като българския език “. Има го в протоколите, те са го писали, не сме го писали ние. Самите те споделят, че ще изберат битолския акцент, който е най-западен от българските приказва, и в случай че вкарат сръбски думи, по-лесно ще го приближат до сръбския и ще го отдалечат от българския. Ама това те са го писали, не сме го писали ние. И това е истината. Те просто не желаят да се съобразят с истината. И желаят да ни изнудят, безусловно да ни изнудят, да ни извият ръцете ние да се откажем от 1000 години от нашата история в името на това някакви комплексари в Скопие да се чувствали по-добре. Ама в случай че на Кирил Петков това му харесва – ами, за какво се върна в България? Защо не отиде в Скопие да станеш скопски политик? Прост въпрос – да си отговори самичък.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР