А 24 май освен с ученическите шествия се свързва и

...
А 24 май освен с ученическите шествия се свързва и
Коментари Харесай

„Върви, народе възродени“: Каква е историята на химна на българската просвета?

А 24 май с изключение на с ученическите шествия се свързва и с ария. Един от най-светлите химни на българската култура и просвета ще прозвучи и през днешния ден. „ Върви народе възродени “ е определяна като най-знаковата ария в историческото развиване на съвременна България. Повече от век след основаването на творбата, то се учи във всички български учебни заведения. За историята на химна и какво е въздействието му и до през днешния ден, описват нашите репортери от Бургас.

 

„ Върви, народе възродени, към светла бъднина върви “. Така стартира стихотворението „ Кирил и Методий “, което Стоян Михайловски написва през 1892-ра година и разгласява в списание „ Мисъл “. 9-години по-късно в Ловеч, в час по музика единствено за 15 минути Панайот Пипков написа музиката върху текста, въодушевен от собствен възпитаник. Днес химнът на българската култура и просвета продължава да въодушевява учениците на националното учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Проф.Панчо Владигеров “ в Бургас.
Възможно е по-късно да има дообработвания, някакво надграждане, само че в действителност това е музикален феномен. Той фактически е получил някакво чудотворно ентусиазъм, тъй като имаме една превъзходна симбиоза сред текст и музика.
Виолета Маврова, учителка

„ Вие можете ли да ми кажете други мелодии, които толкоз елементарно се запомнят, толкоз елементарно се запечатват в съзнанието. Бих споделила че след химна на България, това е може би най-въздействащият химн в всеобщ проект “, прибавя Виолета Маврова.

Бившият класен началник на актрисата Мария Бакалова споделя, че новият випуск музикални гении се упражнява от дни да пеят, свирят и маршируват.

„ Ние за първи път участваме. Нашето учебно заведение не е взело участие от ужасно доста време в манифестацията в Бургас и е нещо доста особено, че ще участваме тъкмо в първия път в завръщането на нашето учебно заведение и в действителност е доста особено и доста сантиментално за нас “, споделя ученичката Дарина Добрева.

Няколко дни откакто актрисата Мария Бакалова мина по аления килим на фестивала в Кан, еуфорията измежду учениците още не е отминала. Защото тъкмо по същото време тук преди 9 години Бакалова, се е упражнявала на „ върви народе възродени “ със същия класен началник, малко преди своя абитуриентски бал. Ученици си пожелаваха да минат по нейните стъпки.

„ Много се надявам, в действителност това ми е фантазия от дребна и просто притискам палци “, споделя Дарина.

„ Да вървим към светли съдбини и дано знанието живей! “, пожелава си Виолета Маврова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР