А 2023 г. ще бъде още по-натоварена и изобилстваща от

...
А 2023 г. ще бъде още по-натоварена и изобилстваща от
Коментари Харесай

Само във Фрог! Астрофизикът Тихомир Димитров разкри каква ще е Космическата 2023-та!

А 2023 година ще бъде още по-натоварена и изобилстваща от звездни галактически събития година!

 

Астрофизикът Тихомир Димитров разкри кои ще са най-важните задачи, които имат за цел да учат космоса през 2023 година

През тази година ще продължи 10-годишната задача на марсохода Curiosity на повърхността на Марс, изясни основателят на Space Academy пред ФрогНюз.

 

Мисията Марс Сайънс Лаборътори има няколко съществени научни цели, измежду които установяване на пригодността за живот към сектора на кацане, в това число съществуването на вода, проучване на климата и геологията на Марс. Освен това задачата е потребна подготовка за пилотируем полет до Марс.

 

За да доближи задачите си, МСЛ има няколко съществени научни задания като установяване и разказване на наличните органични съединения, търсене на градивните детайли на живота (въглер, водород, азот, О2, фосфор и сяра), идентифициране на следи, които могат да допускат резултати от биологични процеси (биоследи), оценяване на дълготрайните еволюционни процеси в марсианската атмосфера.

Като част от проучванията се включва и излагането на радиация на вътрешността на галактическия уред по време на пътуването до Марс и продължението на радиационните измервания по време на напредването на марсохода по марсианската повърхнина. Тази информация е значима за предстоящ пилотируем полет.

.

Тази година марсоходът Curiosity  ще продължи да се катери по Mount Sharp за да " сглоби пъзела " на марсианското минало, а точно да откри какъв е бил Марс преди 3.5 милиарда година - към този момент знаем, че планетата при започване на своя живот е била влажна и топла, само че през днешния ден е суха и студена, изясни астрофизикът.

През тази година ще продължи и задачата Perseverance, която още веднъж работи с марсоход и е сходна с Curiosity, само че работи с разнообразни научни уреди.

 

Мисията си е сложила четири съществени цели. Откриване на остатъци от извънземен марсиански живот, който е живял преди 4 милиарда година на повърхността на Марс, тук не приказваме за извънземни същества, а за микроби, означи Димитров. Откриването на такива остатъци би било най-великото изобретение на индивида, добави той. 

 

Ще се акцентира на произвеждане на О2 от CO2, с цел да се покаже, че може от локални запаси, дадености на Марс, да се създават артикули, потребни за индивида - О2, вода, въздух за дишане, гориво за ракети.

.

Друга съществена задача е изпращането на 40 марсиански проби назад към Земята за проучване. Пробите се пускат от Perseverance на разнообразни места в кратера Jezero на Марс и идващ марсоход, след 3-5 година ще ги събере, ще ги занесе до кораб-майка, с който ще е кацнал.

 

Пробите ще бъдат изстреляни с дребна ракета до марсианска орбита, след което галактически транспортен съд ще ги върне назад на Земята, с цел да се изследват в земни лаборатории. Цялата тази комплицирана маневра се прави, защото уредите, с които разполагаме на Земята са доста по-способни от това, което сме пратили с марсоходите на повърхността на Марс, означи Тихомир Димитров.

.

Друго значимо галактическо събитие, което няма по какъв начин да пропуснем е Starship на SpaceX. Това ще бъде най-големия галактически транспортен съд и най-голямата ракета (Super Heavy), които ще са 100% преизползваеми и по този метод достъпа до Космоса ще е доста по-евтин.

.

През тази година му следва за пръв път да бъде изстрелян в орбита към Земята и да кацне назад на Земята. Това ще се случи от най-южната точка на Съединени американски щати, в Тексас. SpaceX имат контракт с НАСА, да дават Starship като " галактическо такси " по път на НАСА към Луната през идващите години - 2023 (Артемида 2) и 2024 (Артемида 3 с хора на борда). За път измежду тях ще има жена и негър или чернокожа.

През 2023-та следва и разширение на съзвездитето от спътници на SpaceX - Старлинк, посредством което можем да имаме достъп до интернет от всяка точка на Земята. Starlink беше употребен от Украйна във войната на Русия против тях, с цел да могат хората в Украйна да имат интернет, разясни астрофизикът.

 

Друго историческо събитие в проучването на космоса - НАСА ще организира Артемида 2, след изстрелването на тестовата Артемида 1 през 11.2022, която ще бъде с хора на борда. Те ще отидат до Луната, ще обиколят и ще се върнат назад на Земята.

.

Това не е правено от 1972 година, т.е. ще бъде доста забавно да забележим какво ще се случи.  Целта на НАСА с задачите Артемида е да имаме непрекъснато човешко наличие на повърхността на Луната, с цел да се научим да живеем за дълго време и без значение от земните запаси в Космоса, т.е. това е една сериозна подготовка за пътуванията на хора до Марс през 2030-те.

.

През 2023-та година галактическите телескопи TESS и JWST, които търсят екзопланети, ще натрупат доста данни за нови кандидат-Земи в дълбокия Космос. По този метод, хората ще придобием по-добра визия дали има други планета като нашата в Космоса и ще можем да сметнем с по-голяма възможност какъв брой е публикуван живота в Космоса.

 

Преди 25-30 години по-скоро въпросът беше " Има ли живот някъде там? ", до момента в който сега по-скоро клоним към това не дали го има, а какъв брой тъкмо е публикуван живота в Космоса?.

.
JWST беше изстрелян преди 1 година от Френска Гвиана от Европейска ракета. Ракети е хубаво да се изстрелват допустимо най-близо до екватора, с цел да се възползваме от въртенето на Земята, която дава начална скорост на ракетите и по този метод се пести гориво, а спестените килограми могат да се употребяват, с цел да се изобрети по-мощен галактически уред, който да прави повече потребна работа. изясни създателят на Space Academy.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР