Правителството на Аржентина се договори с Парижкия клуб на кредиторите

...
Правителството на Аржентина се договори с Парижкия клуб на кредиторите
Коментари Харесай

Аржентина избегна дефолт след споразумение с Парижкия клуб на кредиторите

Правителството на Аржентина се контракти с Парижкия клуб на кредиторите за отчасти погасяване на отговорностите и преструктуриране на дълга към интернационалните заемодатели в подмяна на пролонгация за оповестяването на дефолт. Това заяви нощес министърът на стопанската система Мартин Гусман, представен от ТАСС.

" Постигнахме съглашение за отлагане, което ще ни разреши да избегнем оповестяването на дефолт по отговорности с падеж 31 юли тази година ", сподели Гусман.

Той посочи, че Аржентина би трябвало до март 2022 година да изплати на кредиторите си към 430 млн. $ вместо дължимите по настоящите отговорности 2,4 милиарда $.

Изплащането на цялата тази сума би била забележителен удар по интернационалните запаси на Аржентина, което би довело до още по-силни съмнения в курса на националната валута и още по-тежки макроикономически разтърсвания, акцентира министърът.

По думите му държавното управление ще продължи и договарянията с Международния валутен фонд (МВФ) за рефинансиране на заем от 45 милиарда $, изтеглен от южноамериканската страна през 2018-2019 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Аржентина към този момент няколко години не съумява да възвърне темпа на стопански напредък и е измежду страните с най-висока инфлация в света.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР