Меш системата nova MW5 се състои от две (или три)

...
Меш системата nova MW5 се състои от две (или три)
Коментари Харесай

Tenda nova MW5 – Wi-Fi без компромис в целия дом


Меш системата nova MW5 се състои от две (или три) елегантни устройства за Wi-Fi достъп
(снимки: TechNews.bg)

Ако безжичният интернет вкъщи ви основава проблеми, поради недобро покритие в другите пространства, има елегантно и налично решение за справяне с това стеснение – това са така наречен меш системи.

Докато първите сходни устройства бяха скъпи и предопределени най-много за огромни домове, в този момент на пазара се оферират меш системи и за всеобщите жилища – дребен и междинен апартамент или скромна двуетажна къща. Домашната меш система е тъкмо за жителите на такива жилища. Тя съчетава най-желаните качества за потребностите на домашните консуматори – надеждно Wi-Fi покритие, висока скорост и ниска цена.

Разглежданият модел Tenda MW5 (2 Pack) включва две идентични устройства – едното от които може да се конфигурира като главно, а второто като вторично, създавайки разпределена Wi-Fi мрежа, в която потребителят се свързва автоматизирано към най-близкия модул. Трябва да имате поради, че тази меш система не е независимо решение, а добавя към този момент съществуващия домакински рутер, като уголемява покритието на мрежата и усилва безжичния сигнал.

Комплект

MW5 в действителност е много компактна система – кутията, с която се доставя, е по-малка даже от тази на един елементарен Wi-Fi рутер. Както и при всички останали артикули на Tenda, външният тип на кутията, изпълнена в черно и алено, е много осведомителен. Показани са самите устройства, главните преимущества, скица на свързване и механически спецификации.

Вътре намираме две изцяло идентични меш устройства във формата на бели кубчета с размер на страната към 9 см, два захранващи кабела за всяко от тях и един Ethernet кабел, който е нужен за свързване на главния възел към съществуващия домакински рутер. Налична е също подробна техническа документи, включително на български, за инсталиране на меш системата.

Дизайн

Несъмнено MW5 ще ви хареса. Двата модула с бял цвят са компактни, леки и се вписват ненатрапчиво в интериора. Отпред имат LED знак, който мига в зелено, когато системата работи и сигналът е мощен. Над него е ситуирано логото nova.

На задната страна на кубчето, в долния край, се намират портовете. Тук виждаме два гигабитови врата, единият от които е WAN за свързване към LAN порт на рутера, а вторият – за кабелно свързване на някое от домашните устройства, да вземем за пример преносим компютър или настолен районен съд. Налични са още бутон за нулиране на настройките (Reset) и гнездо за зареждането.

Отдолу на модула вършат усещане двата отвора за монтиране на стена, което би било практично решение в някои случаи. Тук се намират и значими механически данни за самите устройства, включително SSID име и ключова дума за първичен достъп до мрежата, както и баркод за събаряне на мобилното приложение Tenda WiFi, с което може да конфигурира и ръководи безжичната мрежа.

Възможности

MW5 е система от клас AC1200, т.е. поддържа двубандов Wi-Fi със сумарна скорост 1167 Mbps (300 Mbps в честотния диапазон 2,4GHz и 867 Mbs на периодичност 5GHz). Тези спецификации дават отговор на стандарта IEEE802.11a/b/g/n/ac (WiFi 5 wave 2). С други думи, това е бърза система, която ще удовлетвори потребностите от висока скорост за приложения като стрийминг на видео и онлайн игри.

Вече споменахме съществуването на Gigabit Ethernet WAN и LAN портове, което значи, че с тази система ще можете да оползотворите цялостния капацитет на широколентовия интернет от вашия снабдител. Препоръчително е, откакто инсталирате меш системата, да деактивирате Wi-Fi на рутера, с цел да не се конкурират двете безжични мрежи.

Всеки възел на MW5 автоматизирано се свързва с другия, създавайки разпределена мрежа в целия ви дом, с помощта на меш технологията на Tenda. Нещо повече, можете да добавяте и нови възли с изключение на двата включени в комплекта.

В модулите са вградени усилватели и антени, които обезпечават по-стабилен безжичен сигнал при прекосяване през стени. В допълнение, технологията Beamforming насочва Wi-Fi сигнала непосредствено към съответното потребителско устройство, вместо да го разпръсква в цялото пространство на жилището.

Оборудвана с чип на 1GHz и MU-MIMO технология, MW5 може да обслужва по едно и също време голям брой устройства (до 80, съгласно производителя) без закъснение на интернет връзките. Специален режим Capacity (Капацитет) балансира натоварването, когато към мрежата са свързани по едно и също време повече от 30 устройства – тази функционалност има практично приложение при образуване на Wi-Fi точка за достъп за доста консуматори.

Заслужава внимание и технологията Maximal Ratio Combining (MRC), която подсигурява мощен Wi-Fi сигнал освен от рутера към смарт телефона, само че и в противоположната посока – от смарт телефона към рутера.

MW5 поддържа също настройване на мрежа за посетители и наставнически надзор. Има алтернатива за обмисляне, която разрешава ограничение на достъпа до интернет за обособени устройства – като подпора за игри или детски смарт телефон – и даже алтернатива „ черен лист ” за трайно блокиране на несъмнено устройство.

Инсталирането на системата е извънредно елементарно, благодарение на мобилно приложение Tenda WiFi, налично за iOS и Android. Процедурата се свежда до свързване на един от двата модула към домашния рутер (така той става главен възел) и влизане през мобилното приложение в новата мрежа с нейното име и ключова дума (изписани на самото устройство). Вторият модул се сдвоява автоматизирано с главния, когато бъде включен към зареждане.

Наличност и цена

Меш системата e налична в комерсиалната мрежа у нас от дистрибутора Most Computers. Комплектът от две устройства се предлага на цена към 125-128 лева с включен Данък добавена стойност и гаранция 36 месеца. Срещу тази сума ще получите дейно решение за разширение на Wi-Fi покритието вкъщи със мощен сигнал и на висока скорост.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР