В МВР е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър

...
В МВР е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър
Коментари Харесай

МВР проверява корупция при строителството на газовата връзка Гърция-България |

В Министерство на вътрешните работи е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков по отношение на построяването на междусистемна газова връзка Гърция - България.

Министър Рашков е разпоредил незабавна инспекция по сигнала. Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към инспекцията, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Въпросния сигнал е подаден от ръководителят на АБВ Румен Петков. В писмото се споделя, че осъществяването на плана е отвън всевъзможни периоди, като сигнализира за унищожаване на действия, заложени в контракта за неговата реализация.

Сключеният сред ICGB и гръцката строителна компания AVAX за планиране, доставка и строителство на интерконектора с Гърция е на обща стойност от €144 850 000 с краен период за осъществяване 28 април 2021 година и заложени наказания от 90 000 евро дневно на изпълнителя за закъснение на въвеждането в употреба. На равнище Европейски съюз, план IGB е получил поредна политическа и финансова поддръжка, която е от изключителна значимост за сполучливата му реализация – 84 млн. евро. Към сегашния миг има подписани спомагателни документи за удължение периода за довеждане докрай на строителните работи до края на 2021 година и за ускорение на заплащанията към строителя.

Проектът включва и създаване на две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС) – Кърджали и Димитровград, които са отстранени от плана напълно и от работата на изпълнителя, само че не и от общата сума по контракта. За тази корист България сигурно ще бъде подложена на наказания от съответните европейски институции, в това число и ОЛАФ. Необходимо е да стартира незабавна работа по следствие на претекстовете за унищожаване от плана на двете уреди.

От страна на плановата компания ICGB контролът по осъществяване на строителството е извънредно занижен и не са предоставени нужните разрешителни за другите строителни действия. Считаме, че са осъществени тежки закононарушения, за които съществена отговорност следва да се търси от ръководителя на ICGB Теодора Георгиева и тя да бъде отстранена, се споделя в сигнала на Румен Петков.

" Озадачаващо е мълчанието на министъра на енергетиката по случая. Сезирахме министъра на вътрешните работи за осъществяване на инспекция по проблема, заради цялостно неявяване на доверие към Главния прокурор. Коректността и честността изисква неотложно да бъдат осведомени европейските институции и преди всичко ОЛАФ ", написа още в сигнала.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР