Фабриките за чипове не смогват в момента да се справят

...
Фабриките за чипове не смогват в момента да се справят
Коментари Харесай

Глобалният недостиг на чипове криминализира пазара


Фабриките за чипове не смогват сега да се оправят с повишеното търсене от пазара
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният дефицит на чипове основава идеалната среда за нахлуване на подправени компютърни съставни елементи, най-много полупроводници, на пазара, предизвестиха индустриалните анализатори.

От маски за лице до дезинфектант за ръце – съвсем всички артикули, които са търсени през последните няколко месеца, се снабдяват с подправени свои двойници. Ето за какво не е изненадващо, че специалистите от софтуерния свят гледат на възходящия световен дефицит на чипове с известна паника.

Търсенето надвишава предлагането. Единствено въпрос на време е пазарът да бъде залят от полупроводници, които съвсем минават за достоверни, само че в реалност са незаконни артикули и могат да съставляват, в това число за здравето.

От началото на рецесията с Covid-19 производителите на електронни устройства са под натиска на невиждано търсене от страна на потребителите. Компаниите и частните лица се втурнаха да купуват компютри, преносими компютри, смарт телефони, таблети и игрови конзоли. Производителите внезапно се оказаха в потребност от големи количества чипове – тези дребни съставни елементи, които съставляват „ мозъка ” на множеството електроника.

В множеството случаи чиповете се създават от профилирани компании с заводи, най-често в Азия. Понастоящем фабриките не смогват да създават чипове задоволително бързо, с цел да се оправят с повишаването на търсенето. Това докара до. В момента той към този момент визира множеството промишлености, които зависят от електронните съставни елементи, като се стартира от производството на домашен уреди като микровълни печки и хладилници и се стигне до автомобилния бранш.

С ускорената цифровизация на всичко към нас наподобява, че търсенето няма да се успокои скоро. Анализаторската компания Gartner пресмята, че дефицитът на полупроводници ще продължи до 2022 година Тя предизвести производителите на съоръжение, че поръчките за чипове могат да се извършват с до 12 месеца забавяне през идващите месеци.

За доста компании това значи търсене на други възможности или прекъсване на индустриалните линии. С други думи, настоящето време отваря златна опция за фалшификаторите и измамниците на електронни съставни елементи.

Когато бизнесите са принудени да купуват чипове бързо, пред лицето на евентуално прекъсване на целия бизнес, те може несъзнателно да „ смъкват гарда ”, споделя Диганта Дас, откривател в областта на подправената електроника в Центъра за модернизиран инженеринг, представен от.

Като част от проучването си Дас редовно изследва базите данни за отчитане на подправени артикули. И въпреки да е прекомерно рано да се забележи скок, той е убеден, че броят на известията ще стартира да пораства през идващите шест месеца. Предстои фирмите да стартират да осъзнават, че са им продадени подправени елементи.
още по тематиката
Проблемът, несъмнено, е малко евентуално да засегне софтуерните колоси, чиято взаимозависимост от полупроводници е такава, че те са построили здрави вериги за доставки и нормално купуват съставни елементи единствено непосредствено от производителите на чипове.

По-скоро изложени на риск са производителите с дребен размер, при които веригата на доставки на полупроводници е по-слабо одобрена. Ала измежду тях може да има компании от браншове, които са изключително значими – като защитата, опазването на здравето и даже автомобилостроенето.

Обикновено тези по-малки компании употребяват услугите на дистрибутори. В някои случаи дистрибуторите имат подписани контракти за покупка непосредствено от производителите на чипове (т. нар. франчайзингови дистрибутори); различен път са самостоятелни дистрибутори, които купуват и продават съставни елементи от разнообразни места, в това число от производители на съоръжение, които имат непотребен ресурс. И в двата случая дистрибуторите имат централна роля във веригата за доставка на полупроводници.

Когато купуват съставни елементи от дистрибутори, фирмите би трябвало да внимават изключително, с цел да се уверят, че купуват законни съставни елементи – изключително когато си имат работа с самостоятелни дистрибутори, които купуват и продават съставни елементи на онлайн отворени пазари. В тези случаи частите могат да сменят притежателите си по друго време. Така може да е мъчно да се проследят произходът и идентификационните данни на истинския продавач.

Повечето компании са разбрали, че е належащо нараснало внимание при покупка от дистрибутори, съгласно Дас. Основа за безвредната търговия са инспекцията на данните на компанията, която продава съставни елементи, и осъществяването на задълбочени проби на частите, откакто бъдат получени. Но това значи да се отделят седмица, от време на време и две, единствено с цел да се направи надлежна инспекция. Някои компании не могат да си разрешат да отделят толкоз доста време в сегашния подтекст.

„ Ако създадете усещане за дефицит, в случай че прескочите процедурите си за инспекция на доставчика… това усилва възможностите ви да получите подправени елементи ”, споделя Дас. А фалшификаторите, както във всяка друга сфера, са експерти в надушването на всяка добра опция.

Днес сме едвам при започване на цяла вълна от подправени полупроводници, тръгващи на пазара, счита Стив Калабрия, създател на самостоятелния дистрибутор PC Components, част от индустриална група, известна като „ Независими дистрибутори на електроника ” (IDEA). Тя се стреми да сътвори стандарти и документи, с цел да обезпечи равнище на качество за дистрибуторите, които не са франчайзингови.

„ Мисля, че сме на прага на главен проблем тук. Световният дефицит отвори вратата за нарушителите, искащи да се възползват от пазара на електронни съставни елементи, и виждам известни признаци, че това към този момент стартира да се случва ”, споделя Калабрия. „ Виждаме компании, които в никакъв случай не са били оценени от никоя друга компания в сектора, показващи обилни количества елементи, които са в дефицит. Но това звучи прекомерно добре, с цел да е истина ”.

Продължаващият дефицит на чипове е съвършен терен за привличане на производителите на съоръжение, които обезверено търсят различни способи да се доберат до съставни елементи, споделя Калабрия. И в действителност не би било за първи път спиранията на веригата за доставка на електронни съставни елементи да задействат вълна от подправени артикули.

През 2011 година да вземем за пример земетресение и цунами удари Япония, която е един от основните производители на електролитни кондензатори, употребявани за зареждане на някои медицински устройства. Оттогава, съгласно изследванията, с удължаването на периодите за осъществяване на доставките производителите бяха подложени на напън за бързо снабдяване на части и започнаха да купуват от дистрибутори на трети страни. Не след дълго подправените артикули бяха проникнали във веригата за доставки.

„ Можем да сме сигурни, че това ще се повтори, само че този път за всички съставни елементи, а освен за кондензаторите ”, предизвестява Калабрия.

Рисковете от потреблението на подправени чипове, даже и неумишлено, не би трябвало да се подценяват. Обикновено измамниците употребяват един от двата метода за основаване на подправени артикули: могат да ги клонират, изграждайки ги напълно от нулата по метод, наподобяващ това, което е станало постоянно срещано в индустрията; или те могат да рециклират съставни елементи от, да изтрият старите маркировки, да почистят частта и да я опаковат, с цел да наподобява нова за евентуалните купувачи.

И в двата случая крайният артикул може да дава отговор на главните стандарти за качество, само че няма да е минал през нито един от тестовите процеси или критерии за надеждност, в които достоверните производители на чипове влагат време и пари. Компонентът може да се скапе след известно време или при избрани условия – и това може да значи огромни проблеми за фирмите, които са го закупили, да създават своите артикули.

За Майкъл Пехт, професор по машиностроене в Университета на Мериленд и създател на CALCE, няма подозрение, че през идната година някои компании ще купуват подправени елементи вследствие на сегашния дефицит. „ Не мисля, че въобще има осведоменост в промишлеността ”, споделя Пехт.

„ Компаниите мислят доста за спазването на графиците си, само че не и за казуса с фалшификатите. Особено съм угрижен за здравната и военната промишленост, както и за всевъзможен бизнес, обвързван с сигурността – даже авто, до известна степен ”, предизвести професорът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР