Интересът към изборите през юли от българите в чужбина, съдейки

...
Интересът към изборите през юли от българите в чужбина, съдейки
Коментари Харесай

Най-много заявления за гласуване са подадени в Турция

Интересът към изборите през юли от българите в чужбина, съдейки по броя на подадените заявки, наподобява, е намалял. Българите зад граница са подали 71 161 заявки за откриване на секции в чужбина за предварителните парламентарни избори на 11 юли, което е с близо 17 хиляди по-малко спрямо изборите на 4 април. Тогава броят на подадените заявки беше съвсем 88 хиляди. Сега най-вече са в Турция - 24 640, Англия - 13 719, и Германия - 10 394, демонстрира информация в уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК).

Възможно пояснение за по-слабата интензивност при подаването на заявки за отваряне на изборни секции зад граница е поправката в Изборния кодекс, която разреши автоматизираното откриване на секции на местата, на които в последните 5 години са се провеждали избори и където са дали своят вот повече от 100 души. ЦИК към този момент разкри автоматизирано 568 секции, само че от изборната комисия предизвестиха, че тази численост може да се промени, в случай че няма искащи за членове на секционна изборна комисия или помещение. Този път за откриване на една секция отвън дипломатическо посланичество бяха нужни единствено 40 заявки, а не 60, както беше до момента.

Подаването на заявление не е наложително изискване за гласоподаване в чужбина. Избирател, който не е декларирал авансово къде желае да гласоподава, може да пусне бюлетина във всяка една секция зад граница, като на място попълни декларация по пример, че няма да гласоподава другаде. По думите на представителя на ЦИК Цветозар Томов обаче предварителното подаване на заявки опростява организацията на вота в изборния ден, тъй като се икономисва време от попълването на заявления преди самото гласоподаване.

След отпадането на ограничаването от 35 секции в страни отвън Европейския съюз, българите зад граница ще могат да упражнят правото си на избор в рекорден брой секции. Преди седмица Министерството на външните работи разгласи, че броят на местата за гласоподаване на изборите на 11 юли ще надвиши 800. По авансово данни най-вече секции ще бъдат разкрити във Англия (130). В Турция се чака секциите да са към 110.

На парламентарните избори на 4 април секциите зад граница бяха 464, а броят на гласувалите доближи 180 000 души. През 2017 година са 371, а гласувалите - 117 668 души.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР