Националният осигурителен институт актуализира на сайта си електронния калкулатор за

...
Националният осигурителен институт актуализира на сайта си електронния калкулатор за
Коментари Харесай

НОИ актуализира електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията

Националният застрахователен институт актуализира на уеб страницата си електронния калкулатор за пресмятане на прогнозния размер на пенсията.

Публикувана е и обновената методика за пресмятане на самостоятелния коефициент за пенсиите, отпуснати след 31-и декември 2018-а година.

Новите разновидности на електронните услуги отразяват нормативните промени, с които беше избран нов метод за пресмятане на понижението на самостоятелния коефициент на родените след 31 декември 1959 година и които са обезпечени в частен повсеместен пенсионен фонд.

Нормативните промени влизат в действие от септември, само че бъдещите пенсионери към този момент могат да ревизират техния подобен резултат въз основата на планирани стойности, изчислени посредством електронния калкулатор.

Целта на тези промени е реализиране на по-малка редукция на самостоятелния коефициент и надлежно - на по-висока пенсия.

Индивидуалният коефициент е един от детайлите, въз основа на които се дефинират размерите на пенсиите. Намалението му е поради това, че родените след края на 1959 година се обезпечават за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска, защото част от нея постъпва в повсеместен пенсионен фонд за приемане на втора спомагателна пенсия.

Това понижение е самостоятелно и зависи от осигуровките на всеки. При новия метод на пресмятане на редукцията на самостоятелния коефициент, който ще влезе в действие от началото на септември, се взема поради и прехвърлянето от държавния бюджет в размер на 12 на 100 върху сбора от осигурителните приходи на всички обезпечени за интервала от 2009 до 2015 година в това число при установяване размера на вноската за фонд " Пенсии " на ДОО за трета категория труд за хората, родени преди 1 януари 1960 г.

Отчита се и броят на месеците, през които съответният човек се е осигурявал в Универсален пенсионен фонд по отношение на общата дълготрайност на неговия застрахователен стаж.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР