Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) прогнозира, че

...
Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) прогнозира, че
Коментари Харесай

ООН ревизира нагоре прогнозата си за световната икономика за 2021 година

Конференцията на Организация на обединените нации за търговия и развиване (UNCTAD) предвижда, че световната стопанска система ще нарасне с 4.7% тази година с помощта на по-силно от предстоящото икономическо възобновяване на Съединените щати, само че заканите за утежняване поради COVID-19 остават. Ново връщане към строгите обществени и стопански ограничавания след дълбока и разрушителна криза е главният риск за прогноза за световната вероятност. Това е записано в, оповестено на 18 март, като актуализация на отчета на UNCTAD за търговията и развиването за 2020 година

Новата прогноза е възходяща проверка по отношение на предходната, направена през септември 2020 година, за напредък на международната стопанска система от 4.3% през 2021 година.

След първичното разпространяване на ковид през първите два месеца на 2020 година и огромното блокиране през второто тримесечие, международната стопанска система сподели по-предсказуема траектория, въпреки и такава, която се характеризира с колебливост за другите страни и райони. През март 2020 година първичната опасност от финансов срив беше бързо предотвратена от солидните парични инжекции от водещи централни банки, следвайки модел, който към този момент е следен след Dot.com рецесията през 2000 година и световната финансова рецесия от 2008 година Като резултат финансовите пазари отскочиха от ниските равнища през март и април, като доста от тях приключиха годината на рекордно високи равнища.



Извън финансовия бранш, блокиранията - най-много в развитите стопански системи – имаха трагично влияние върху производството и заетостта посредством смесен напън върху предлагането и търсенето, които се разпространиха и върху световната стопанска система.

Правителствените пакети за облекчение на отрицателните последствия от коронавирусната рецесия, възобновяване на цените на суровините, както и бързото създаването на ваксини против Covid-19 помогнаха да бъде избегнат по-драматичен спад, се споделя още в отчета.

По-силното показване на американската стопанска система е вследствие на маркирания напредък във връзка с имунизирането против COVID-19 в Съединени американски щати и новия пакет от държавни финансови тласъци на президента Джо Байдън на стойност 1.9 трлн. $, който се чака да увеличи потребителските разноски в страната, означи организацията за търговия и развиване към Организация на обединените нации.

"Очаква се световното възобновяване, почнало през третото тримесечие на 2020 година, да продължи през актуалната година, въпреки и с доста непредсказуеми и неравномерни стопански резултати, свързани с епидемиологични, политически и координационни несигурности “, написа още в новия отчет на UNCTAD.

Въпреки упования растеж, международната стопанска система ще остане до края на 2021 година с повече от 10 трлн. $ под равнищата, които би постигнала, в случай че беше непокътнат трендът на развиване от преди коронавирусната пандемията – преди четвъртоното тримесечие на 2019 година.

Според отчета на UNCTAD, световната стопанска система се е свила с 3.9% през предходната година поради Коронавирус пандемията, определяйки нейното влияние като "прекомерно огромно " и "унищожаващо приходите в невиждан мащаб ", като изключително тежко е било наранено население в разрастващите се страни.

От Агенцията за търговия и развиване към Организация на обединените нации предизвестяват, че COVID-19 ще има трайни стопански последствия, които ще изискват продължителна държавна поддръжка, само че главният риск за световните вероятности е "погрешно връщане към политиките на строги икономии ".



Бележки:

a/ Актуални данни за Аржентина, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Република Корея, Южна Африка, Обединеното кралство и Съединени американски щати. Оценки за Индия, Руската федерация, Саудитска Арабия и Турция.

b/ Прогнози.

c/ Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и Република Северна Македония.

Източник: UNCTAD

Стимулиращият пакет от 1.9 трилиона $ в Съединени американски щати е съображение за поощрение. И въпреки че пакетът съдържа огромни парични прехвърляния, има доста по-малко директни разноски за ползване и вложения, което прави упования резултат от пакета нерешителен.

По-тревожно съгласно отчета е, че другите напреднали страни изостават надалеч от Съединени американски щати.



Има и признаци, че новата администрация на Съединени американски щати уголемява напъните си на многостранно равнище, като утвърждава издаването на нови специфични дългови бумаги в размер на 500 милиарда $ в поддръжка на световната ликвидност на идната среща на Г-20, блокирана преди този момент от администрацията на Тръмп.

Ако това се реализира, ще бъде добре пристигнал ход, само че съгласно отчета мащабът на опасността от възходящия дълг, изключително за разрастващите се страни, не може да бъде понижен без опрощаване или приемане на работещ механизъм за неговото асимилиране.

Авторите на отчета предизвестяват, че оправянето възходящото неравноправие, покачвания проблем с дълга и възходяща пазарна мощност на огромни корпорации, които не са склонни да реинвестират облагите си за създаване на индустриален потенциал, ще изисква повече от еднократен стопански тласък.

UNCTAD приканва за значително пренаписване на разпоредбите за интернационалните стопански връзки, с цел да не се повтарят грешките от финансовата рецесия от 2009 година, и задачата на приобщаваща и устойчива световна стопанска система да бъде осъществена до 2030 година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР