През последните дни има много притеснения относно кръвни съсиреци, особено

...
През последните дни има много притеснения относно кръвни съсиреци, особено
Коментари Харесай

Съсиреци: пет причини, поради които могат да се появят

През последните дни има доста терзания по отношение на кръвни съсиреци, изключително след известия за хора, разрастващи мозъчна венозна тромбоза - кръвен съсирек в мозъка - след приемане на имунизацията Oxford / AstraZeneca. От AstraZeneca споделиха, че понастоящем няма доказателства, че съсиреците са свързани с имунизацията, а броят на хората с такова положение след слагане на имунизацията не е по-голям от тоози, който би се случил в нормална обстановка.

Съсирването, известно още като коагулационна система, е извънредно значима функционалност в човешкото тяло. Съсирването оказва помощ да се предотврати несъразмерна загуба на кръв както вътре, по този начин и отвън тялото, когато кожата, вътрешните органи или съдовете ни са понесли някаква вреда.

Макар че това може да е естествен и значителен развой, в случай че съсирекът се измести от мястото, където се е образувал, той може да стане рисков - изключително в случай че попадне в орган или в артерия, която е прекомерно тясна, с цел да може да премине. Това нормално е известно като емболия. Тя може да блокира артериалния кръвен поток, който е от значително значение за жизненоважни органи, и може да докара до белодробна емболия (кръвен съсирек в белите дробове), исхемичен инсулт (съсирек в мозъка) или инфаркт. Те също могат да блокират вените - като дълбоката венозна тромбоза на краката - известна като тромб.

Много неща могат да усилят шанса на човек да развие кръвен съсирек. Ето пет:

1. Затлъстяване

Хората със затлъстяване са повече от два пъти по-склонни да развият тромб (кръвен съсирек в крака) спрямо хора с обикновено тегло. Това е по този начин, тъй като затлъстяването предизвиква хронично инфектиране и понижена фибринолиза (способност за разграждане на съсиреци).

Хроничното инфектиране се случва и вследствие на по-ниск ониво на азотен оксид в организма. Азотният оксид е молекула, която пази профилирания ендотел (лигавицата на кръвоносните съдове) и предотвратява залепването на клетките върху ендотелната повърхнина. Дори в ранна възраст хората със затлъстяване имат доста по-ниски равнища на азотен оксид. Именно това понижено количество азотен оксид при затлъстели хора усилва увреждането на лигавицата на кръвоносните съдове и, от своя страна, увеличавайки риска от формиране на съсиреци.

2. Пушене

Пушенето усилва риска от формиране на кръвни съсиреци до три пъти.

Както при затлъстяването, тютюнопушенето понижава количеството на азотен оксид в организма и подкрепя кръвта да се " слепва ", образувайки съсиреци. Този развой се ръководи частично от доста нараснали равнища на фибриноген, значим съставен елемент в съсирването, присъстващ в кръвта на пушачите. Химикалите в цигарите също подтикват оформянето на тромбоцитите в кръвта. Заедно тези фактори вършат кръвта по-плътна, това затруднява сърцето да я изпомпва из тялото, което от своя страна поврежда вътрешната обвивка на кръвоносните съдове.

3. Пътуване и застояване

Пътуването на дълги дистанции в аероплан или обездвижването за дълъг интервал след тежка интервенция може да усили риска от формиране на кръвни съсиреци под формата на дълбока венозна тромбоза (DVT) - кръвни съсиреци в краката. Типичната периодичност на DVT е един случай на 1000 души, само че тя се усилва до три пъти при полети, по-дълги от три часа.

Тъй като кръвта не се движи толкоз доста, клетките и протеините в кръвта се утаяват и образуват " бучки ". Когато човек стартира да се движи още веднъж, тези съсиреци могат да поемат да се движат по тялото и да блокират кръвоносен съд, в случай че не са разрушени. Повишеният показател на телесна маса, възрастта и тютюнопушенето усилват риска от развиване на ДВТ заради безучастие или при полети.

4. Травма и рак

При всеки четвърти човек, който е претърпял сериозна контузия, която предизвиква увреждане на кръвоносните съдове - да вземем за пример в случай че са счупени огромни кости - се образуват съсиреци. В такива случаи образуването на съсиреци е обвързвано както с пострадванията на самите кръвоносни съдове, по този начин и с постоянно продължителната отмора в леглото, наложена от лекуването и възобновяване.

По същия метод хора с рак имат 5 до 7 пъти по-голяма възможност да развият кръвни съсиреци. Това е по този начин, тъй като някои типове рак създават възходящи количества коагулационни фактори, които подтикват съсирването. Ракът поврежда и здравите тъкани, което ги кара да се подуват и " запушват ".

5. Противозачатъчни

Установено е, че дамите, приемащи комбинирани орални контрацептивни хапчета, съдържащи неестествен естроген и прогестерон, имат леко нараснал риск от формиране на кръвни съсиреци. Други орални контрацептиви демонстрират сходни равнища на нарастване, с към 6-17 спомагателни случая на всеки 10 000 лекувани дами според от употребяваното лекарство, спрямо дамите, които не одобряват оралните контрацептиви.

Съставките в контрацептивите покачват равнищата на няколко фактора на кръвосъсирването, циркулиращи в кръвта, което усилва вероятността кръвта да образува съсиреци във вените.

COVID-19

Изследванията също по този начин демонстрират, че пациентите с COVID-19 имат доста нараснали равнища на молекула, която се образува при съществуване на съсиреци. Това е по този начин, тъй като COVID-19 нападна ендотелните кафези, покриващи кръвоносните съдове, причинявайки увеличение на съсиреците в тялото, което съставлява съдово заболяване.

откри също по този начин, че сред 2-9% от пациентите с COVID-19 развиват белодробни емболи (кръвни съсиреци в белите дробове). А пациентите с COVID-19 са сред три и шест пъти по-склонни да развият кръвни съсиреци във вените спрямо останалата част от популацията. Други фактори - като постелен режим и възраст - могат да усилят риска от формиране на кръвни съсиреци при COVID-19.

Но до момента в който доста фактори могат да усилят риска от формиране на кръвни съсиреци, към момента няма доказателства, които да допускат връзка сред имунизацията AstraZeneca и кръвните съсиреци.

Авторът е професор и шеф на Центъра по клинична анатомия на Университета на Ланкастър. Текстът е от изданието, в което учени разпространяват и изясняват тематики, настоящи за всеобщата публика.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР