Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места

...
Подкрепата, която правителството е осигурило за запазване на работните места
Коментари Харесай

Важно! Правителството взе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка

Подкрепата, която държавното управление е осигурило за опазване на работните места и в помощ на бизнеса в България от началото на пандемията досега възлиза на близо 2 милиарда лв..

С разплатените към този момент ограничения по линия на Министерството на труда и обществената политика, възлизащи на към 1 милиарда лева са непокътнати 300 000 работни места и е предотвратен рискът от двойно повишаване на безработицата в страната. В резултат в края на предходната година безработицата в България доближава най-ниската стойност след края на изключителното състояние от месец май, а все още продължава да бъде също под 7%.

По линия на Министерството на стопанската система размерът на средствата, които са стигнали до бизнеса са 550 милиона лв., като по още 440 милиона лв. тече процеса по разплащане. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов в границите на работно заседание, което министър председателят свика в Министерския съвет с членове на държавното управление.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов посочи, че по мярката изпълнявана от Национална агенция за приходите, за чието осъществяване бяха нужни и законодателни промени, към този момент са в ход нарежданията на средствата към бизнеса.

„ 8163 компании ще получат близо 116 милиона лв. по тази мярка. В момента в ход е и разплащането на аварийния лист от процедурата за поддръжка на микропредприятия. По нея бяха подкрепени към този момент над 21 000 компании със 173 милиона лв.. Обещахме на бизнеса, че и аварийните описи ще бъдат преразгледани.

В момента тече разплащането и към тях, като 3354 микро компании ще получат още към 26 милиона лв. “, рапортува министър Борисов. По отношение на процедурата за междинни предприятия към този момент са изпратени поканите до безусловно всички компании, които сполучливо са минали оценката и сега се чака бизнесът да показа своите доклади и да подпише договорите си. По тази процедурата 1 703 броя планови оферти ще бъдат финансирани с безплатна помощ в размер на 233,6 млн. лв..

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че всички ограничения се финансират със средства от държавния бюджет, от европейските фондове или с инструмента „ SURE “. „ Каквито и ограничения за подкрепяне и на предприятията, и на заетостта да са приложени, никой от нас няма искания, че която и да е мярка може да замести действителния бизнес.

Това са ограничения, които имат за цел да запазят служащите и предприятията, а не да компенсират естествения стокооборот “, съобщи Дончев. Вицепремиерът опроверга и появилите се спекулации във връзка с целите на държавното управление.

„ Понеже се появиха спекулации кое е приоритет и кое не е – всичко ни е приоритет. Всяко дружество ни е приоритет, всеки ангажиран ни е приоритет. И в случай че някъде се постановат ограничавания, това е не тъй като имаме снизходително отношение към който и да е било бранш. Това е само в тази ситуация, когато работата на един влиза в спор със опазването на здравето и основава опасности за здравето и живота “, добави Дончев.

След работното заседание министър-председателят Бойко Борисов свика и изключително държавно съвещание, на което беше взето решение за удължение на периода на изключителната епидемиологична конюнктура до 30 април.

Премиерът разпореди на министъра на опазването на здравето да изготви заповед, в която ясно да бъдат написани периодите за поетапното разхлабване на ограниченията. По отношение на работата на заведенията за хранене, заведенията и нощните клубове министър председателят Борисов изиска от здравния министър да организира среща с техни представители и да обсъдят вероятните решения за сектора.

Един от вероятните разновидности е те да отворят още при започване на февруари при 50% потенциал и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те още веднъж да бъдат затворени при утежняване на епидемиологичната конюнктура. Друг вид за заведенията за хранене, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като дотогава се поддържат със средства, отпуснати с нотификация.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР